Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 

Untitled Document 

 

Media Watch - Danske medier

DR anerkender endelig forkert beskrivelse af Jerusalem
1. juli 2021 - En artikel af DR-journalist Maya Nissen om optakten til maj måneds 11-dages Gaza-krig blev forsynet med tilføjelsen: "Det fremgik af en tidligere version af artiklen, at Jerusalem er Israels hovedstad. Det er ikke korrekt." En klage fra Israel-Online over den misvisende formulering blev 27. maj 2021 afvist af DR's udlandschef Niels Kvale. Men efter endnu en klage- og ankesag har DR erkendt det, man selv kalder et "forkert og upræcist ordvalg" samt en "væsentlig" og "uheldig" fejl. Læs artikel fra 13. maj, opdateret 1. juli 2021.

Berlingske beskriver Israels nye premierminister som morder
19. juni 2021 - Berlingskes mellemøstkorrespondent, Carolina Kamil, skriver, at Israels nye premierminister, Naftali Bennett, har udtalt, "at han ingen problemer har med at dræbe arabere." Det handler selvfølgelig om terrorister, og ikke civile. Men det fremgår ikke. Den palæstinensiske selvstyreformand, Mahmoud Abbas, derimod, støtter aktivt terror imod jødiske civile. Men det kunne Carolina Kamil næppe finde på at skrive i avisen.
Læs mere...

Berlingske udelader vigtige detaljer om Sheikh Jarrah
22. maj 2021 - Berlingskes mellemøstkorrespondent, Carolina Kamil, beskriver hvordan palæstinensiske beboere fortrænges fra nogle huse i Østjerusalems Sheikh Jarrah-kvarter til fordel for jødiske bosættere. Men hun forsømmer at fortælle, at de palæstinensiske beboere aldrig har købt ejendommene, og at de trues med udsættelse, fordi de nægter at betale husleje.
Læs mere...

DR retfærdiggør Hamas' krig imod Israel
21. maj 2021 - DR-journalisterne Maya Nissen og Michael S. Lund forsøger i en artikel på dr.dk at kaste lys over den aktuelle krig imellem Israel og terrororganisationerne i Gaza. Det bliver i stedet til en omgang misinformation, hvor Hamas' kamp for at ødelægge Israel skjules og i stedet retfærdiggøres som et legitimt forsvar imod besættelse og blokade.
Læs mere...

DR's misinformation: Hamas ønsker fred med Israel
19. maj 2021 - Danmarks Radio har i indtil flere artikler på dr.dk valgt at bringe en "faktaboks" med en beskrivelse af terrororganisationen Hamas som indstillet på en fredelig tostatsløsning med Israel. Det er naturligvis det rene vrøvl. Som de fleste ved, stræber Hamas efter Israels undergang.
Læs mere...

DR's udlægning af Sheikh Jarrah-striden er ensidig og misvisende
18. maj 2021 - DR-journalist Maya Nissen har opdateret sin i forvejen misvisende artikel, ifølge hvilken Jerusalem ikke er Israels hovedstad, med et både ensidigt og mangelfuldt afsnit om den forestående udsættelse af beboere i Jerusalem-bydelen Sheikh Jarrah. Mest påfaldende er fraværet af den afgørende oplysning, at de pågældende lejere er truet med udsættelse, alene fordi de nægter at betale husleje.
Læs mere...

DR's misinformation: Jerusalem er ikke Israels hovedstad
13. maj 2021 - En artikel af DR-journalist Maya Nissen om optakten til den nuværende (fjerde) Gaza-krig er blevet forsynet med tilføjelsen: "Det fremgik af en tidligere version af artiklen, at Jerusalem er Israels hovedstad. Det er ikke korrekt." Det er trist, at Danmarks Radio tager del i Israels fjenders fornægtelse af virkeligheden. Jerusalem har været landets hovedstad siden 1949.
Læs mere...

Orientering støtter apartheid-anklage imod Israel
28. april 2021 - DR-journalist Hanne Foighel opremser en række forhold, som Human Rights Watch bruger som begrundelse for deres apartheid-anklage, men ingen af dem har noget med apartheid at gøre. Foighel påstår desuden at Israel bruger "administrative fængslinger" imod folk på gund af deres holdninger. Det er godt nok en grov påstand, som Foighel næppe kan dokumentere.
Læs mere...

Berlingske kolporterer myten om apartheid i Israel
23. februar 2021 - I en artikel i Berlingske om Israels effektive corona-indsats benytter journalisten, Carolina Kamil, sig af et sprogbrug, der med ord som som diskrimination, segregering og apartheid, vækker mindelser om raceopdelte samfund i f.eks. USA eller Sydafrika. Påstanden om, at "jødiske borgere har rettigheder, der er langt overlegne landets arabiske statsborgere," er direkte usand og tjener kun til at støtte de antisemitiske kræfter, som søger at promovere et billede af Mellemøstens eneste demokrati (og verdens eneste jødiske stat) som et racistisk regime. Læs mere...

Radio 4 kritiserer Israels corona-vaccineprogram for at svigte palæstinenserne
8. januar 2021 - Radio 4 kritiserer i dag i sit nyhedsprogram Israel for ikke at vaccinere palæstinenserne på Vestbredden og i Gaza, selvom sundhedsområdet her i henhold til Oslo-aftalerne hører under det palæstinensiske selvstyre, der har truffet alternative aftaler med bl.a. Rusland og WHO. Det indikeres også - som et ekko af klassisk antisemitisme - at Israels succes med hurtig og effektiv vaccination af sin befolkning hviler på israelernes (jødernes?) evne til at betale flere penge for doserne, end andre gør. Den primære forklaring er dog en ganske anden. Læs mere...

Anders Jerichow misinformerer om "normaliseringsaftaler" i Orientering
16. december 2020 - I Orientering på DR P1 problematiserer Politikens seniorkorrespondent, Anders Jerichow, at araberne modtager økonomisk og anden støtte fra USA som led i aftalerne, selvom det også var del af fredsaftalerne med Egypten og Jordan. Han beklager, at diktaturerne slutter fred med Israel uden at spørge deres befolkninger, selvom det naturligvis heller ikke skete ved tidligere fredsaftaler. Han fritager palæstinenserne for medansvar for den manglende fred og påstår - imod bedre vidende - at Israel har været uvillig til at indgå et kompromis for fred. Endelig beskylder han Israel for at ville indføre "apartheid" og agiterer for en løsning, som vil medføre ødelæggelsen af den jødiske stat.
Læs mere...

Lars Erslev Andersen lyver og agerer talsmand for Hamas i Orientering
27. august 2020 - Seniorforsker ved DIIS, Lars Erslev Andersen, fortæller i Orientering på DR P1, som han har for vane, en lang række løgne om Israel. Blandt andet skulle Israel have accepteret at ophæve blokaden af Gaza og ladet sit militær skyde på fredelige demonstrerende børn. Begge dele er naturligvis usandt. Lars Erslev Andersen får også lige gentaget myten om, at Gaza har "verdens største befolkningstæthed," hvilket antageligt skal skabe sympati for enklavens befolkning, uagtet den evige krig imod Israel. Læs mere...

Ritzau kalder, fejlagtigt, område-C for palæstinensisk
1. februar 2020 - Det område, som den nye amerikanske fredsplan lægger op til skal tilfalde Israel, har aldrig været "palæstinensisk territorium." Heller ikke selvom det ofte bliver omtalt sådan i medierne.
Læs mere...

Steffen Gram politiserer om bosættelser
23. november 2019 - Journalist på DR, Steffen Gram, politiserer i en artikel på dr.dk voldsomt over den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeos nylige udmelding vedrørende de israelske bosættelser på Vestbredden. Steffen Gram nøjes ikke med at rapportere de divergerende synspunkter, han tager selv stilling til den internationale jura. Og så forudsiger han konfliktens gang - og stikker også en lille plade.
Læs mere...

Lars Erslev Andersen lyver og maler fanden på væggen i Deadline
20. november 2019 - Seniorforsker fra DIIS, Lars Erslev Andersen, fortsætter med at påstå, at Trump har anerkendt hele Jerusalem som Israels hovedstad, samt at USA modsætter sig palæstinensiske flygtninges bosættelse i en fremtidig Palæstina-stat. Studieværten, Steen Nørskov, støtter Jerusalem-løgnen og bidrager desuden med sin egen holdning til international lov, samt den klassiske markering af afstandtagen fra Jerusalem som Israels hovedstad. Endelig leverer Lars Erslev Andersen en dystopisk profeti om israelsk og amerikansk ondskab.
Læs mere...

Historisk fremstilling bliver til anti-israelsk propaganda på dr.dk
19. november 2019 - DR beskriver Israels oprettelse - og ikke det efterfølgende arabiske angreb på Israel - som årsag til det palæstinensiske flygtningeproblem. Ligeledes får Israels "krav på mere og mere land" - og ikke krigen i 1967 - ansvaret for, at palæstinenserne tabte Vestbredden.
Læs mere...

Hanne Foighel fordrejer amerikansk udsagn om fredsplan
25. juni 2019 - Mellemøstkorrespondent for DR's P1 Orientering, Hanne Foighel, kritiserer amerikansk udsagn om, at Donald Trumps ventede fredsplan for Israel og palæstinenserne ikke vil følge et saudi-arabisk udspil fra 2002, men vil komme til at ligge et sted imellem den arabiske og den israelske position. Men det siger da sig selv - det er essensen i et kompromis.
Læs mere...

Ritzau pynter på palæstinensisk afvisning af fredplan
23. juni 2019 - Nyhedsbureauet Ritzau afslutter dagens notits med påstanden om, at palæstinenserne afviser Donald Trumps (endnu ikke offentliggjorte) fredsplan, fordi den ikke forventes at omfatte oprettelsen af en palæstinensisk stat. Men det er ikke korrekt. Selvstyret afviser at forholde sig til Trumps fredsplan, uanset dens indhold - angiveligt på grund af USA's anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad. Men det er blot den seneste i en lang række begrundelser for ikke at slutte fred med Israel. Læs mere...

DR frikender sig selv for misvisende fremstilling af Corbyns antisemitisme
28. februar 2019 - Danmarks Radios generalsekretær, Maria Rørby Rønn, og "lytter- og seerredaktør" Jesper Termansen afviser en klage fra Israel-Online over et indslag i P1 Orientering, hvori journalist Erik Weir leverer en totalt misvisende fremstilling af den britiske Labour-leder, Jeremy Corbyns, aktuelle problem med beskyldninger om antisemitisme. I afvisningen forsømmer DR desværre at forholde sig til substansen i klagen, nemlig sandhedsværdien af journalistens udsagn. Læs mere...

DR 'Orientering' nedtoner Jeremy Corbyns antisemitisme
24. september 2018 - I programmet 'Orientering' på DR-radios P1 giver Storbritannien-korrespondent Erik Weir en både misvisende og decideret ukorrekt fremstilling af den verserende krise med antisemitisme hos britiske Labour og partiets formand, Jeremy Corbyn. Erik Weir affejer antisemitisme-kritikken som "politisk," kalder Corbyns angiveligt anti-jødiske udtalelser for "uheldige," og hævder - imod bedre vidende, må man antage, at Labour og Corbin "selvfølgelig" har accepteret IHRA's internationalt anerkendte definition af antisemitisme. Det hele er forkert.
Læs mere...

Tendentiøs eller sjusket artikel fra Ritzau?
28. juli 2018 - Mens Ritzau gerne fremhæver en israelsk politikers tilfældige udtalelse, hvis den kan sætte Israel i et negativt lys, refererer nyhedsbureauet aldrig til de mange uhyrlige, terrorstøttende og antisemitiske udtalelser, som løbende kommer fra højtstående palæstinensiske politikere. Hvorfor mon denne markante forskel? I dagens notits skaber Ritzau desuden en ugyldig ækvivalens mellem et palæstinensisk terrorangreb og palæstinensere dræbt under angreb på israelske soldater.
Læs mere...

Ritzau og DR misinformerer om "jødisk nationalitetslov"
19. juli 2018 - Med overskriften "Ny lov: Israel fratager arabere selvbestemmelse" giver man indtryk af, at Israel hidtil skulle have haft til formål at realisere araberes nationale selvbestemmelse. Det er naturligvis noget vrøvl. Staten Israels formål har tværtimod altid været at realisere jødernes nationale selvbestemmelse. Araberne må "nøjes med" at realisere deres i de 22 eksisterende arabiske stater, eller eventuelt i et kommende Palæstina.
Læs mere...

Ritzau vender historien på hovedet - igen
16. marts 2018 - Ritzau gentager sin fejlagtige påstand fra 22. januar om at det var Israel, der brød våbenhvileaftalen med Jordan under Seksdageskrigen i 1967.
Læs mere...

Mellemøstekspert Lars Erslev Andersen lyver i Berlingske
3. februar 2018 - I et debatindlæg i Berlingske, som kommentar til folketingsmedlem Naser Khaders kritik af FN's specielle palæstinensiske flygtningeagentur, UNRWA, lykkes det mellemøstekspert og terrorforsker Lars Erslev Andersen af fortælle hele tre usandheder, alle med tydelig anti-israelsk politisk slagside. Læs mere...

Ritzau vender historien på hovedet
22. januar 2018 - Nyhedsbureauet Ritzau fortsætter sin misinformation om Israel og landets historie. Dagens notits byder på to usandheder. USA's præsident Trump citeres fejlagtigt for at have anerkendt "hele Jerusalem" som Israels hovedstad, mens Israel tillægges ansvaret for Jordans brud på våbenhvileaftalen mellem de to lande under Seksdageskrigen i 1967.
Læs mere...

Antisemitiske tegninger i Politiken
13. december 2017 - På dagbladet Politiken har man tilsyneladende en forkærlighed for illustrationer med klare antisemitiske undertoner. Seneste eksempel er Per Marquard Otzens tegning, hvor en velnæret, glubsk jøde spiser en fredsdue. Billdesproget trækker paralleller til den nazistiske prodaganda, ifølge hvilken, jøderne skaber krig og konflikt og profitterer på andres lidelse. Læs mere...

Ritzau misinformerer om Jerusalems historie
7. december 2017 - Ritzau fortsætter med dagens notits sin vedvarende misinformation om Israel. Denne gang handler det om Jerusalem, der - ifølge Ritzau - gennem flere tusinde år har været "hovedstad" for Islam, hvilket naturligvis er noget vrøvl. Det hævdes desuden, at alle religioner, herunder jøder, altid har haft fri adgang til byen. Det er også forkert.
Læs mere...

Historieforfalskning i DR Orientering
16. november 2017 - I anledning af 100-året for den britiske regerings udstedelse af den såkaldte Balfour-deklaration, der i 1917 støttede oprettelsen af et "jødisk hjemland" i Palæstina, leverer Orientering og DR-journalist Hanne Foighel i dagens indslag en højst upræcis og fortegnet fremstilling af de historiske begivenheder, der læner sig tæt op ad den officielle palæstinensiske propaganda.
Læs mere...

Ritzau promoverer sejlivet myte om FN og Israel - igen, igen
20. oktober 2017 - Nyhedsbureauet Ritzau afslutter endnu engang en notits om Israel med den slidte - omend falske - påstand om, at Israel ifølge FN har pligt til ubetinget at opgive sin kontrol med områder besat i Seksdageskrigen i 1967. Det bliver det dog ikke sandt af. Israel-Online har - endnu engang - henvendt sig til Ritzau om sagen. Læs mere...

DR sammenligner Israel med Nazi-tyskland
9. august 2017 - I et indslag i Orientering P1 foregiver to DR-journalister, at "undersøge" hvordan had til palæstinensere "systematisk" indpodes i israelske børn via landets skolebøger. Deres konklusion er, at Israel søger en "løsning" på det palæstinensiske problem i stil med nazisternes politik overfor Europas jøder under Holocaust. I bedste fald er de to journalister ekstremt naive. I værste fald søger de bevidst at kolportere en infam, antisemitisk løgn om jødisk ondskab. Uanset hvad, har de overtrådt en hel række journalistiske grundprincipper. Læs mere...

Læs endvidere:

DR anerkender overtrædelse af etiske regler, men tager ikke ansvar for antisemitiske løgne i Orientering
24. november 2017 - Efter gentagne klager til DR over indslaget, gav DR's ankeinstans Israel-Online "delvist medhold" i klagen, med anerkendelse af Orienterings overtrædelse af en række etiske principper, herunder manglende kildekritik og fairness. Da DR valgte at ignorere de nok så alvorlige kritikpunkter vedrørende udbredelsen af en hadefuld løgn af antisemitisk karakter samt DR-journalist Mia Ulvgravens personlige støtte til usandhederne, blev sagen efterfølgende indbragt for Pressenævnet, der desværre afviste at behandle den. Følg hele sagens forløb her...

Ritzau beskylder Israel for palæstinensisk terror
15. juli 2016 - Dagen efter en fransk muslim af tunesisk herkomst angreb og dræbte 84 mennesker i Nice ved at køre en lastbil ind i en menneskemængde, giver Ritzau i en notits udtryk for, at 215 palæstinensere er blevet dræbt på samme måde. Sandheden er naturligvis, at kun palæstinensere har begået den slags terrorhandlinger - og kun imod israelere.
Læs mere...

Ritzaus manglende præcision bliver til misinformation
2. januar 2016 - Når Ritzau skriver, at "mindst 120 palæstinensere og 20 israelere er blevet dræbt under angreb (...) de seneste tre måneder," lyder det unægteligt som om de to parter har angrebet hinanden og dermed er lige gode om det. Men det er bestemt ikke tilfældet. I realiteten er alle sammenstødene (med ganske få undtagelser) udsprunget af palæstinensiske angreb på israelere. Læs mere...

Sjusket artikel eller bevidst løgn på dr.dk?
20. oktober 2015 - DR-journalist Søren Bjørn-Hansen skriver, at en israelsk sikkerhedsvagt skulle have henrettet en allerede passificeret og gennembanket mand fra Eritrea, selvom den horrible påstand er i direkte konflikt med de kilder, journalisten selv angiver. Uanset om det er sjusk eller overlagt misinformation, er her tale om journalistik af en meget lav standard, der næppe lever op til hverken lovgivningens krav eller DR's egne retningslinjer. Læs mere...

Selektiv dansk mediedækning
4. oktober 2015 - Palæstinenserne myrder løs, tilsyneladende med selvstyrets velsignelse, og det bliver ikke engang rapporteret herhjemme. Det bemærkelsesværdige er, at de danske medier, herunder særligt Ritzau, tilsyneladende systematisk undlader at rapportere om palæstinensernes krigsforbrydelser, mens man straks kommer på banen med negativt ladede overskrifter, når Israel træffer sine nødvendige modforanstaltninger. Læs mere...

Misvisende baggrundsartikel på dr.dk
18. juni 2015 - I en artikel på dr.dk forsøger journalist Anna Sol Jørgensen at opridse den historiske kontekst for den israelsk-arabiske konflikt. Der er ingen grund til at tro, at hun med overlæg forsøger at vildlede læserne. Men derfor er det alligevel beklageligt, at artiklen er spækket med fejl, som alle trækker i retning af at give Israel mere ansvar for konflikten end realiteterne berettiger. Læs mere...

Analyse af tabstal: Ukritisk Gaza-journalistik
8. august 2014 - Den samlede danske medieverden har udvist en ekstrem mangel på kildekritik ved systematisk at tage Hamas' propaganda for pålydende, særligt når det gælder palæstinensiske tabstal. Nu, hvor mere retvisende tal er på vej, er skaden forlængst sket: man har på basis af de forkerte oplysninger draget de forkerte konklusioner. Læs mere...

Læs også fra BBC News: Caution needed with Gaza casualty figures

Lidt om krigsforbrydelser i Politiken
28. juli 2014 - I forbindelse med den igangværende krig mellem Israel og Hamas i Gaza, bombarderes Israel med beskyldninger om at begå krigsforbrydelser. Men anklagerne er konsekvent baseret på en forkert opfattelse af krigen love. I et sjældent informativt debatindlæg i Politiken citerer journalist Marcus Rubin en dansk ekspert i international ret: "[S]om udgangspunkt gør Israel meget mere end stort set alle andre lande for at undgå civile tab." Læs mere...

Politiken genbruger antisemitisk tegning
21. juli 2014 - En tegning, der sidestiller Israels krigsførelse i Gaza i juli 2014 med nazisternes folkemord på jøderne under Anden Verdenskrig, blev kortvarigt brugt som illustration til en artikel af Leila Stockmarr på Politiken.dk. Selvom tegningen passede godt til artiklen, der også havde et anstrøg af antisemitisme, blev den dagen efter fjernet og erstattet med en mere neutral tegning. Læs mere...

Hanne Foighel misinformerer i Orientering
2. august 2013 - Mens John Kerry ser ud til at have fået genoplivet de israelsk-palæstinensiske fredsforhandlinger, fortæller Hanne Foighel, at også Israel i forløbet stillede forhåndskrav som betingelse for at indgå i forhandlinger: "[V]i kan høre israelerne sige, jamen vi vil i hvert fald ikke forhandle, før vi har et løfte om, at palæstinenserne erklærer, Israel er en jødisk stat" (Danmarks Radio, P1 Orientering, 23. juli 2013). Man må gå ud fra, at Foighel selv ved, det er usant. Læs mere...

DR fastholder manipulation i Radioavisen
31. juli 2013 - Israel-Online har modtaget svar fra Danmarks Radio på en klage vedrørende et indslag i Radioavisen, hvori journalist Dines Boertmann fejlagtigt giver indtryk af, at ikke bare palæstinenserne, men også Israel, har stillet forhåndskrav som betingelse for at genoptage forhandlinger om fred. Det er yderst beklageligt at konstatere, at DR nu forsvarer journalistens manipulerende frestilling og dermed gør manipulationen til redaktionens officielle politik. Læs mere...

Ritzau misinformerer - igen
19. juli 2013 - Nyhedsbureauet Ritzau fortsætter med at fremføre den påstand, at Israel ifølge FN har pligt til at trække sig tilbage til våbenstilstandslinien fra før Seksdageskrigen i 1967. Det er ikke korrekt. Tværtimod efterlader sikkerhedsrådets resolution 242 netop rum til, at den endelige grænse kan afvige herfra. Israel-Online opfordrer (igen) Ritzau til at ophøre med at udbrede den urigtige påstand. Læs mere...

DR-journalist Dines Boertmann fordrejer fakta i Radioavisen
29. juni 2013 - I Radioavisen på P1 fremstiller journalist (og mangeårig anti-Israel-propagandist) Dines Boertmann Israel som den primære forhindring for genoptagelsen af de fastkørte fredsforhandlinger, mens det i realiteten er palæstinensernes leder, Mahmoud Abbas, der systematisk stiller forhåndsbetingel-ser for overhovedet at komme til forhandlingsbordet. Læs mere...

Ritzau har rod i de historiske fakta
23. juni 2013 - Nyhedsbureauet Ritzau skriver i en notits fejlagtigt, at "FN anser besættelsen [af Golan-højderne] for at være ulovlig og kræver en israelsk tilbagetrækning fra området." I realiteten er Israels fortsatte kontrol med Golan ifølge FN helt lovlig, indtil den dag der indgås en fredsaftale med Syrien.
Læs mere...

Misinformation om israelsk-egyptisk fred i DR2's Deadline
4. februar 2011 - Journalist Hans Henrik Fafner fra Weekendavisen forklarer i en debat om situationen i Egypten, at fredsaftalen med Israel skulle indeholde "en klausul om, at Israel skulle trække sig tilbage fra samtlige besatte områder", altså inklusive Vestbredden og Gaza. Det må man gå ud fra, at Fafner godt ved, ikke er rigtigt. Læs mere...

"Analyse" i Politiken er regulært, anti-israelsk propagandaskrift
22 . december 2010 - I en såkaldt "analyse" tildeler mellemøstekspert Søren Schmidt alene Israel hele ansvaret for den manglende fred i området. Eksperten dyrker, og ligefrem svælger i, det dommedagsscenarie, at Israel, i mangel på en tostatsløsing, en dag vil skulle vælge mellem at være en jødisk eller en demokratisk stat. Udover at være en tour de force udi enøjethed, sniger der sig da også en enkelt lodret løgn ind. Læs mere...

Uunderbyggede anklager mod Israel fra DR og Ritzau
4. august 2009 - Både dr.dk og Ritzaus nyhedsbureau formidler helt uunderbyggede og lidet troværdige anklager om israelsk politivold mod dansk demonstrant og etnisk begrundede tvangsforflyttelser, uden at praktisere bare et minimum af kritisk journalistik. Politiken, derimod, har i denne sag fat i den lange ende. Læs mere...

DRs manipulerende kort
2. februar 2009 - På DRs hjemmeside har der i årevis figureret et interaktivt kort, som skal forestille at vise placeringen af den israelske sikkerhedsbarriere og de jødiske bosættelser på Vestbredden og i Jerusalem og Gaza. Men kortet er fuldt af fejl, og den beskrivende tekst er i nogle tilfælde direkte tendentiøs. Formålet med kortet er tydeligvis at støtte nogle særlige synspunkter, som i reglen promoveres af den palæstinensiske side af konflikten. Læs mere...

Antisemitisk tegning i Politiken
13. januar 2009 - En række læserindlæg i Politiken, som sammenligner den israelske militæroperation i Gaza med nazisternes Holocaust, er ledsaget af en tegning, som er en efterligning af et berømt foto fra 1943 fra den jødiske ghetto i Warszawa. Hverken tegningen eller budskabet er enestående. Sidestillingen af Israel med Nazityskland er et velkendt element i den moderne antisemitisme. Læs mere...

'Heil Hitler!' og 'Dræb jøderne!' på Rådhuspladsen
13. januar 2009 - En lovligt varslet demonstration til fordel for Israel på Rådhuspladsen i København, blev efterfulgt af en uanmeldt moddemonstration med ophidsede slagord og trusler om at alle jøder skal dræbes, mens der med højre arm strakt i den kendte nazihilsen blev råbt "Heil Hitler!" De danske medier rapporterede om episoden, men alle indslag og artikler var renset for antisemitisk indhold. Her er den ucensurerede udgave. Læs mere...

Danske Mellemøst-eksperter er systematisk imod Israel
5. januar 2009 - Flere såkaldte mellemøsteksperter fra forskellige offentlige institutter og forsknings-centre deltager aktivt i en propagandakrig mod den jødiske stat. Ved med fuldt overlæg at levere information, som er i direkte modstrid med sandheden, sætter de frivilligt al anstændighed, troværdighed og professionel integritet over styr. Israel-Online har samlet nogle eksempler, der beskriver fænomenet. Læs mere...

Absurd leder i Ekstra-Bladet
1 . januar 2009 - Ekstra-Bladet kalder i en leder Israels operation mod Hamas for "en regulær massakre" og "statsterrorisme" med begrundelsen at "ved krig forstår vi to hære, der kæmper mod hinanden". Det betyder implicit, at enhver form for væbnet kamp mod terrorister, nødvendigvis vil være terrorisme. Hvorfor Ekstra-Bladets lederskribent ønsker at deltage i spredningen af myter og misinformation om Israel er uvist, men det hjælper i hvert fald ikke med at øge læsernes forståelse af konflikten. Læs mere...

DRs Ole Sippel manipulerer med historien
24. maj 2007 - DRs mellemøst-korrespondent Ole Sippel leverer
i programmet "21 søndag" et tilbageblik på Seksdageskrigen i 1967. Men indslaget er hele vejen igennem vinklet sådan, at det underbygger ét bestemt budskab, nemlig at Israel bærer hovedansvaret for den manglende fred i området. Læs mere...

Grov misrepræsentation af amerikansk fredstiltag på dr.dk
4. maj 2007 - En kort artikel på DRs hjemmeside skulle have beskrevet et nyt amerikansk forslag til hvordan israelere og palæstinensere kan nærme sig hinanden. Men artiklen er i stedet fuld af fordrejninger, manipulation og den unavngivne journalists egne holdninger. Læs mere...

Gensyn med anti-Israel-propagandist på dr.dk
21 . marts 2007 - DR-journalist Dines Boertmann har tilsyneladende holdt en pause fra Mellemøst-dækningen ved dr.dk's nyhedstjeneste. Men nu er han tilbage, og som ved tidligere lejligheder har Boertmann svært ved at holde sine personlige holdninger ude af nyhedsstoffet. Han mener kravene til Hamas og den palæstinensiske regering i realiteten er opfyldt. Læs mere...

Hizbollahs krigsforbrydelser censureret væk i danske medier
28. juli 2006 - Menneskerettigheds-organisationen Human Rights Watch's kritik af Hizbollah er meget hårdere end kritikken rettet imod Israel.
Det er indiskutabelt at Hizbollah med overlæg angriber civile mål, hvorfor angrebene ifølge HRW udgør regulære krigsforbrydelser. Alligevel har danske medier, der bragte nyheden om HRW's kritik af Israels brug af klyngebomber, ikke fundet kritikken af Hizbollah værd at bringe. Læs mere...

DR promoverer ekstreme Israel-fjendtlige synspunkter
9. juli 2006 - Både i TV-avisen og på radioens P1 har Danmarks Radio på det seneste slået et slag for de propagandister, der ønsker at beskrive Israels militære operationer i Gaza, som et nøje planlagt forsøg på at komme det palæstinensiske samfund til livs. Det fyger om ørerne med ekstreme, uunderbyggede beskyldninger mod den jødiske stat.
Læs mere...

DR-journalist fortsætter kampagne imod Israel
18. juni 2006 - DR-journalist Dines Boertmann bruger igen Danmarks Radios hjemmeside som platform for sin ensidige fremstilling af den israelsk-palæstinensiske konflikt. I den seneste artikel søger han at sidestille palæstinensiske angreb på israelske civile med israelske angreb på palæstinensiske terrorister. Læs mere...

DR lyver om sikkerhedsbarriere
22. april 2006 - En artikel på DRs hjemmeside om Israels sikkerheds-hegn er så sprængfyldt med fejl, at der næppe kan være tale om andet end overlagt misinformation.
Gennem hele artiklen gør den navnløse journalist sig meget store anstrengelser for at beskrive hele barrieren som en mur, til trods for at 90% af barrieren består af et tre meter højt trådhegn. Læs mere...

DR-journalist sammenligner Israel med Apartheid-regimet
28. februar 2006 - I en række artikler offentliggjort indenfor et par uger i februar måned retter journalist på Danmarks Radio, Dines Boertmann, et sandt bombardament af urimelige anklager mod Israel. Værste er hans påstand om apartheid-lignende tilstande. Læs mere...

DR giver Israel skylden for fredsprocessens sammenbrud
12. januar 2006 - Danmarks Radio sender engelsk dokumentarserie i tre dele, men manipulerer med introduktionsteksterne, så de fremstiller Israel og de israelske ledere som hovedansvarlige for fredsprocessens sammenbrud." Læs mere...

Journalist Lasse Ellegaard giver Sharon skylden for alt ondt
11. januar 2006 - Så er det igen tid til en god gang proportionsløs Israel-kritik i Politiken, og den opgave påtager Lasse Ellegaard sig med stor entusiasme i en helsidesartikel (8/1) med den mærkværdige titel "Han gjorde Israel (og Israels jøder) grimmere". Læs mere...

Terror er Terror - bare ikke i Politiken
11. august 2005 - Hos Politiken vurderer man hvorvidt en voldshandling er terrorisme eller ej, ikke på basis af selve forbrydelsen, men udfra ofrenes etniske tilhørsforhold. Man tøver med at kalde palæstinensiske terrorister for terrorister, mens der blot skal ét eneste angreb fra en jøde på palæstinensiske civile til, for at udtrykket ”jødisk terror” havner som overskrift. Læs mere...

Historieforfalskning i Politiken
3. august 2005 - Studerende i historie ved Århus Universitet, Mikkel Kaagard, driver massiv historieforfalskning i sin kronik ”At forstå det uforståelige” (25/7), hvori han prøver at beskrive årsagerne til – og i nogen grad forsvare – terrorangreb i en række lande, herunder Israel. Læs mere...

Politiken bytter om på terrorister og ofre
29. juli 2005 - I artiklen "Turister trodser terror i Sharm el-Sheikh" (27/7), der ellers handler om effekten af terror, fremstiller Politikens korrespondent i Egypten, Adam Hannestad, Vestbreddens palæstinensiske cafégængere som ofre for israelsk terrorisme. Læs mere...

DR sender anti-israelsk propagandafilm
26. september 2004 - I DR2s program Udefra (23/9) rettede Danmarks Radio med visningen af propagandafilmen "Jenin, Jenin" endnu et voldsomt angreb, ikke bare på Israel, men også på sandheden. Michael Irving Jensen, som er kendt fra DR-TV som en indædt kritiker af Israel, vurderer lødigheden af filmen, og supplerer med yderligere løgne. Læs mere...

DR2: "Zionisterne" grundlagde den globale terror
1. august 2004 - Danmarks Radio viser engelsk-produceret programserie, der fremstiller ”zionisterne” som grundlæggere af den globale terrorisme. Bombningen af King David Hotel i 1946 samt Baruch Goldsteins massakre på 29 palæstinensere i 1994 fremstilles med en usædvanlig foragt for den historiske sandhed som selve inspirationen til den verdens-omspændende islamiske terror, vi kender i dag. Læs mere...

DRs manipulation – ingen israelsk massakre
2. februar 2004 - Danmarks Radios hjemmeside beskriver en ildkamp mellem israelske soldater og bevæbnede palæstinensere som en "israelsk massakre", mens et palæstinensisk terrorangreb på en israelsk bus, hvorved 10 civile blev dræbt, beskrives som en "selvmordsbombe".
Læs mere...

Er Politiken Israel-fjendsk?
29. september 2003 - Politikens redaktionen påberåber sig upartiskhed i forhold til den israelsk-palæstinensiske konflikt, men er den nu også det? Denne analyse fra 2002 gennemgår ca. 9 måneders ledere og "klummer" skrevet af (eller med velsignelse af) avisens redaktion, hvilket giver et tydeligt overblik over avisens holdning. Læs mere..

Mediernes troværdighed
11. august 2003 - En Ritzau-notits bragt i tre store danske aviser forklarer, at "israelske soldater [...] med tunge maskingeværer skød ind i en tre-etagers bygning, hvorfra ilden blev besvaret." Oplysningerne stammer fra "palæstinensiske sikkerhedskilder" og giver indtryk af, at israelerne uden varsel angreb et hus. En række udenlandske medier (Ha’aretz, Jerusalem Post, NY Times, Reuters og The Guardian) var alle enige om at palæstinenserne havde skudt først. Hvorfor denne forskel? Læs mere..


Tilbage

 

Untitled Document