Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 

Israel-Online, 13. marts 2024 (opdt. 23. marts 2024)
DR's Steffen Kretz misinformerer om nødhjælp

Af Dan Harder

I en artikel på dr.dk (13. marts 2024) interviewer DR-journalist Steffen Kretz den kendte Israel-kritiker, Yehuda Shaul, som leder den venstreorienterede israelske NGO, "Breaking the Silence." Som altid er Shaul klar med et budskab om, at det internationale samfund skal lægge pres på Israel - aktuelt vedrørende leverencer af nødhjælp til Gaza.

Men Steffen Kretz nøjes ikke med at formidle det Israel-kritiske synspunkt. Hans artikel indeholder også både faktuelle fejl og misvisende fremstillinger.


Ingen fuldstændig belejring af Gaza

Kretz citerer Israels forsvarsminister, Yoav Gallant, for to dage efter Hamas' angreb på Israel 7. oktober 2023 at have beordret en total belejring af Gaza:

"Israel har siden Hamas-terrorangrebet 7. oktober belejret Gaza. To dage efter angrebet meddelte Israels forsvarsminister, Yoav Gallant, at Gaza og dets næsten 2,5 millioner indbyggere ville blive afskåret fra alle forsyninger:

- Jeg har beordret en fuldstændig belejring af Gazastriben. Der kommer ingen elektricitet, ingen mad, ingen brændsel, alting bliver lukket, sagde Gallant."

Citatet er rigtigt nok. Men det, Steffen kretz forsømmer at nævne, er, at ordene tydeligvis blev sagt i affekt, og at der kun gik ganske få dage, før Israel tillod nødhjælp at blive indført i Gaza. Den totale belejring af Gaza, som Gallant bebudede - og, som Steffen Kretz lader læserne forstå, har pågået siden 7. oktober - blev med andre ord (naturligvis) ikke til noget.


Misinformation: Nødhjælp kommer kun sporadisk ind

Om den nuværende indsats skriver Steffen Kretz fejlagtigt:

"Nødhjælp kommer kun sporadisk ind i Gaza og fortrinsvis via grænseovergangen til Egypten fra den sydlige by ved grænsen mellem Egypten og Gazastriben, Rafah."

Det er jo ganske enkelt ikke sandt. Der kommer i disse dage mellem 100 og 200 vognlæs nødhjælp ind i Gaza. Det kan ikke med rimelighed kaldes "sporadisk." Der er tværtimod tale om en massiv indsats.

Den 12. marts (dagen før artiklen blev offentliggjort på dr.dk) kom der ifølge COGAT, det israelske agentur, som står for overførsel af nødhjælpen, 207 vognlæs nødhjælp ind i Gaza.

Den 11. marts blev 149 vognlæs overført, plus en del nedkastet fra fly.

Den 10. marts var tallet 225 vognlæs.

De tal bliver ofte sammenlignet med den mængde nødhjælp, som blev indført dagligt før den aktuelle krig. Sidstnævnte ansættes i medierne gerne til 500 vognlæs, men som New York Times beretter, var blot 100 heraf nødhjælp. Resten var andre varer, herunder "kommercielle varer," som formodentlig også omfattede ting som iPhones og luksusbiler til Hamas' ledelse.

Israel (COGAT) ansætter mængden af mad til Gaza før krigen til 70 vognlæs (mere uddybende her).

Alle de nævnte oplysninger var tilgængelige for Steffen Kretz, da han skrev sin artikel 13. marts 2024. Selvom der er uoverensstemmelser mellem tallene, indikerer de, at der i dag kommer markant mere nødhjælp ind i Gaza end før krigen, hvorfor påstanden om, at nødhjælpen kun kommer "sporadisk" ind, må siges at være falsk.


Nødhjælp indføres ikke "fortrinsvis" fra Egypten

Det er heller ikke korrekt, at nødhjælpen kommer ind "fortrinsvis via grænseovergangen til Egypten".

Kapaciteten ved grænseovergangen fra Israel, kaldet Kerem Shalom, er større end ved Rafah-overgangen fra Egypten, så der kommer faktisk mere nødhjælp ind fra Israel end fra Egypten. Den 29. februar kom der eksempelvis 221 vognlæs nødhjælp ind i alt, hvoraf de 147 blev overført fra Kerem Shalom, mens de resterende 74 kom ind fra Rafah.

Så den oplysning fra Steffen Kretz er altså også falsk.


Opdatering 11. april 2024: DR har besvaret Israel-Onlines klage og foretaget mindre rettelser i artiklen. Det er positivt. Selvom det nu forklares, at der ifølge Israel kommer mere nødhjælp ind i Gaza end før krigen, beskrives omfanget dog stadigt som "sporadisk."


Læs også:

DR's Steffen Kretz misinformerer om bosættelser og tostatsløsning, 3. marts 2024

Falsk fremstilling af historiske forsøg på tostatsløsninger med Sune Haugbølle på dr.dk, 2. marts 2024

Åbenlys anti-israelsk løgn på dr.dk: Gazas befolkning udgør 80% af verdens sultne, 13. februar 2023

Falske, indbyrdes modstridende, tabstal fra Hamas på dr.dk,
28. januar 2024

DR støtter Hamas' propaganda: Alle dræbte i Gaza er civile!,
23. januar 2024

DR's propaganda: En "rabiat" jøde, og ikke Yassir Arafat, var skyld i Oslo-processens kollaps, 19. januar 2024

DR-journalist Sean Coogans løgn: Netanyahu citeres for at opfordre til drab på civile, 13. januar 2024

DR-journalist Sean Coogans promoverer Hamas' løgn: 92% af de dræbte i Gaza er civile, 5. december 2023

DR påstår - fejlagtigt - at besættelsen af Vestbredden er ulovlig, 9 november 2023

DR påstaar, at alle dræbte i Gaza er civile, 17. oktober 2023

DR beskylder Israel for angreb på hospital - uden dokumentation, 19. oktober 2023

Usmagelig propaganda på dr.dk, 12. oktober 2023


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.