Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 

Israel-Online, 19. januar 2024, opdateret 31. januar 2024
DR's propaganda: En "rabiat" jøde, og ikke Yassir Arafat, var skyld i Oslo-processens kollaps

Af Dan Harder

DR-journalist Morten Top skriver i en artikel på dr.dk (19. januar 2024) følgende:

"[Oslo-a]ftalen kuldsejlede, da den israelske premierminister Yitzak Rabin blev myrdet af en højrerabiat jødisk mand, der var sur over Rabins indrømmelser til palæstinenserne.

Derefter gik forhandlingerne om en palæstinensisk stat i stå, og det førte til den anden intifada, hvor vrede palæstinensere gik til angreb på israelske institutioner."

Det er på ingen måde sandt.

Det er en klassisk anti-israelsk udlægning af historien, som promoveres af palæstinensere og deres støtter blandt vestlige venstreorienterede, og som har til formål at lægge skylden for den skibbrudne fredsproces i 1990'erne på en højreorienteret jøde. Men det er ren historieforfalskning.

Mens det naturligvis var både dybt ulykkeligt og et tilbageslag for fredsprocessen, at israeleren Yigal Amir dræbte den israelske premierminister Yitzhak Rabin, er det ikke korrekt, at attentatet hverken afsporede eller stoppede fredsprocessen.

I realiteten kørte processen videre i ca. fem års tid, endda under den relativt skeptiske Benjamin Netanyahu, som overtog magten ved valget efter Rabins død. Netanyahus regering fortsatte de planlagte tilbagetrækninger fra Vestbredden, herunder fra den hellige, bibelske by Hebron.

I 1999 overgik premierministerposten til Ehud Barak fra arbejderpartiet. Han fortsatte fredsprocessen, der kulminerede i den amerikanske præsident Bill Clintons forslag til en tostatsløsning med oprettelsen af en palæstinensisk stat omfattende Gaza, Vestbredden og Østjerusalem.

Ehud Barak accepterede Clintons plan, men den palæstinensiske leder, Yassir Arafat, sagde nej og forlod forhandlingerne uden at komme med et alternativt forslag. Derved sluttede Oslo-fredsprocessen.

Med Bill Clintons egne ord: "[Arafat] forhandlede overhovedet ikke, han blev bare ved med at sige nej."

Kort efter satte Arafat sig i spidsen for "den anden intifada," den palæstinensiske terrorkampagne, som i perioden 2000-2005 kostede omkring 1.000 civile israelere livet. Alligevel fremlagde den senere israelske premierminister Ehud Olmert i 2008 for Arafats efterfølger, Mahmoud Abbas, endnu et fredsforslag, som i al væsentlighed lignede Bill Clintons forslag. Abbas sagde ikke engang nej, han ignorerede blot forslaget.

Det er den rigtige historie.

Ud over at lægge skylden for fredsprocessens kollaps på en "højrerabiat" jøde (læg mærke at Hamas-terrorister, der myrder, brænder, voldtager, og lemlæster jøder, aldrig bliver kaldt "rabiate" af DR), er journalist Morten Tops formulering også et forsøg på at benægte det palæstinensiske selvstyres ansvar for "den anden intifada."

Man må således forstå, at forhandlingernes ophør - ikke en palæstinensisk beslutning - "førte til den anden intifada, hvor vrede palæstinensere gik til angreb på israelske institutioner."

Palæstinenserne indledte altså ikke af egen fri vilje en bestialsk terrorkampagne, hvor man med fuldt overlæg sprægte hundredvis af børn i luften i israelske restauranter, pizzariaer og busser. Palæstinenserne var uden ansvar, må man forstå, det skete ligesom bare som en naturlig følge af forhandlingernes kollaps.

Bemærk også, at det påstås, at palæstinenserne gik til angreb på "israelske institutioner." Nej, det var israelske mennesker, der blev angrebet - civile mennesker, ikke institutioner. Den dybt uredelige beskrivelse er reelt ikke andet end et forsvar for palæstinensisk terror.


Israel-Online har bedt Danmarks Radio sørge for, at Morten Tops artikel korrigeres, så den bliver historisk retvisende.

Opdatering 31. januar 2024: Nyhedschef for DR Nyheder Thomas Falbe har anerkendt de uhensigtsmæssige formuleringer og skriver under rubrikken "Fejl og fakta" på DR's hjemmeside føgende:

"Den oprindelige version indholdt et afsnit om Oslo-aftalens sammenbrud, hvori der blev skabt en direkte forbindelse mellem mordet på den israelske premierminister Yitzhak Rabin, aftalens sammenbrud og den anden intifada.

Formuleringerne var for kategoriske, og afsnittet er derfor blevet præciseret, så det bedre illustrerer emnets kompleksitet og det delte ansvar for sammenbruddet.

Samtidig er ordet 'højrerabiat jødisk mand' ændret til 'højreradikal israeler'."

De misvisende afsnit i artiklen er nu rettet, og således mere retvisende:

"Aftalen endte dog med at kuldsejle. En af arkitekterne, den israelske premierminister Yitzhak Rabin, blev myrdet af en højreradikal israeler, der var modstander af fredsprocessen, og på trods af gentagne forsøg på at føre Oslo-processen i mål, endte palæstinensernes ledere aldrig med at acceptere vilkårene i aftalen.

I år 2000 udbrød den anden store palæstinensiske opstand, den såkaldte intifada, og siden har der er ikke været megen bevægelse at spore i fredsprocessen frem mod en tostats-løsning."


Læs også:

DR-journalist Sean Coogans løgn: Netanyahu citeres for at opfordre til drab på civile, 13. januar 2024

DR-journalist Sean Coogans promoverer Hamas' løgn: 92% af de dræbte i Gaza er civile, 5. december 2023

DR påstår - fejlagtigt - at besættelsen af Vestbredden er ulovlig, 9 november 2023

DR påstaar, at alle dræbte i Gaza er civile, 17. oktober 2023

DR beskylder Israel for angreb på hospital - uden dokumentation, 19. oktober 2023

Usmagelig propaganda på dr.dk, 12. oktober 2023


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.