Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 


Danmarks Radio påstår, at alle, som, ifølge Hamas, meldes dræbt i Gaza under israelske bombardementer, er civile, 17. oktober 2023.

Israel-Online, 17. oktober 2023
DR påstår, at alle dræbte i Gaza er civile

Af Dan Harder

I en video på Danmarks Radios hjemmeside, en såkaldt "explainer" med titlen "Hvem er Hamas?," bliver der sagt:

"På få dage har Israel dræbt næsten 2.700 civile i Gaza ifølge Gazas sundhedsinisterium, der anslår, at mere end 700 af de dræbte er børn." (tidskode 4:02 i videoen)

Da videoen er fra d. 17. oktober, må det antages, at det er tabstal fra Gazas "sundhedsministerium" (dvs. med Hamas som kilde) fra omkring d. 16. oktober, man refererer til, hvor det samlede dødstal fra Gaza netop blev angivet til omkring 2.700.

Problemet er bare - udover at DR ikke angiver Hamas som oplysningens reelle kilde - at ikke alle de angiveligt dræbte, som det siges, er civile.

Den præcise fordeling mellem civile og kombattanter kendes i sagens natur endnu ikke, da kampene endnu pågår. Men der er flere grunde til, at DR's udlægning umuligt kan være rigtig, herunder:


1) Israel rammer også militante

Israel har næppe ramt nul Hamas-militante. Så dårligt skyder det israelske militær trods alt ikke.


2) Militante plejer at udgøre halvdelen af tabene

Ved tidligere krige mellem Israel og Hamas har fordelingen - trods Hamas' propaganda under kampene - efterfølgende vist sig at ende i ca. forholdet 1:1 mellem civile og kombattanter. Eksempelvis i den hidtil værste krig i 2014. Det kan blandt andet ses af den demografiske fordeling, som analyseret i artikler fra BBC og New York Times - normalt ikke just to super Israel-venlige medier.


3) Lidt tal-analyse

Selv hvis man lægger Hamas' egne (historisk utroværdige) tal til grund, som DR gør uden reel kildeangivelse eller -kritik, kan man analysere lidt på tallene.

Børn i Gaza udgør ca. halvdelen af befolkningen. Da bomber ikke kan skelne mellem forskellige slags civile (kvinder, mænd, børn) afspejler de civile tab nogenlunde den demografiske sammensætning.

Hvis 700 børn, som DR siger, er blevet dræbt, kan man udlede, at det samme gælder ca. 700 voksne civile. Der må altså være omkring 1.400 civile dræbte blandt de 2.700. Det efterlader ca. 1.300 Hamas-militante, som Israel må have dræbt, hvilket svarer meget godt til resultatet af de tidligere Gaza-krige.

Det giver altså en fordeling tæt på 1:1, hvilket desværre er helt normalt i krige. I særdeleshed i bykrig.

At Hamas-militante beviseligt gemmer sig bag civilbefolkning øger naturligvis også de civile tab.

Det samme gælder raketter affyret fra Gaza, som fejler og slår ned blandt palæstinensiske civile. Det sker hele tiden - som f.eks. episoden med Al Ahli-hospitalet tirsdag. Israel melder p.t. om mere end 450 tilfælde i den aktuelle krig, hvor palæstinensiske raketter har fejlet og er slået ned i Gaza.


Der bør strammes op på DR's retningslinjer

Hvis DR skulle rapportere retvisende, kunne man nævne det samlede tabstal, varedeklarere det med Hamas som afsender og tilføje både, at tallet ikke kan verificeres uafhængigt, samt at forholdet mellem civile og kombattanter ikke kendes.

Man kunne selvfølgelig også nævne, at Hamas har en klar interesse i at demonstrere høje civile tabstal for at vende verdensopinionen imod Israel og derfor ikke er en troværdig kilde.

Hamas ønsker jo netop at få verden til at tro, at Israel bevidst går efter civile. Det er deres mediestrategi. Det må DR selvfølgelig ikke bidrage til.

Uanset hvad, er Danmarks Radios udlægning af tabstallene med statsgaranti forkert.

Israel-Online har klaget til DR og bedt om, at man bringer en korrektion og en undskyldning samt retter fejlen i videoen, så fremtidige seere ikke utilsigtet bliver præsenteret for det falske tal.

Det bør desuden indskærpes overfor alle journalister, som arbejder med emnet, at Hamas' oplysninger skal tages med forbehold og behandles med omhu.

Danmarks Radio er desværre ikke ene om at svigte det helt basale journalistiske princip om kildekritik. Efter den samlede vestlige medieverden forleden helt ukritisk viderekolpoterede Hamas' løgn om, at et israelsk angreb på et hospital i Gaza havde kostet 500 civile livet, så Det Internationale Journalistforbund sig i dag nødsaget til at udsende en generel "opsang" til medierne til medierne om at huske "de helt grundlæggende principper for journalistik."

Så der er virkelig plads til både selvransagelse og forbedring.


Opdatering 25. oktober 2023:

Undertegnede har modtaget svar fra DR's udlandsredaktør, Niels Kvale, som anerkender problematikken og lover at indskærpe overfor sine medarbejdere, at Hamas' oplysninger skal forsynes med klar kildenagivelse og et forbehold om, at de ikke kan verificeres.

I de seneste dage ser det faktisk ud til, at han har holdt sit ord. Lad os håbe, den nye praksis bliver permanent.

Dan Harder


Opdatering 3. november 2023:

Danmarks Radio har behandlet klagen over de problematiske påstande i "explainer-videoen," og medgivet, at informationerne var ukorrekte. Redaktionschef, DRTV og Deadline, Kristian Basballe, skriver:

"De tal der bruges i videoen, stammer fra Gazas sundhedsministerium. Jeg medgiver, at det ikke på baggrund af de data er muligt at slutte, at der er tale om civile. Det er en fejl. Det beklager jeg.

Redaktionen har rettet formuleringen og publiceret en ny version af videoen, og fejlen er oplyst og beklaget under Fejl og Fakta på dr.dk.

I forbindelse med rettelsen har vi også præciseret, at Gazas sundhedsministerium er kontrolleret af Hamas. Igen skal jeg beklage fejlen og takke for din henvendelse."


Læs også:

DR beskylder Israel for angreb på hospital - uden dokumentation, 19. oktober 2023

Usmagelig propaganda på dr.dk, 12. oktober 2023


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.