Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 

Untitled Document 

 

Media Watch

Anti-israelske karikaturtegninger i danske medier

Karikaturtegninger med anti-israelske eller antisemitiske budskaber er langt mindre udbredt her i vesten, end i den arabiske verden (se arabiske karikaturtegninger her). Men det hænder dog, at danske medier bringer tegninger, der lægger sig meget tæt op ad den arabiske propaganda.

Herunder er et par eksempler.

 


Af Per Marquard Otzen, Politiken, 14. januar 2009.
Tegningen er en efterligning af et berømt foto fra 1943 fra den jødiske ghetto i Warszawa. De to israelske soldater står på præcis samme måde, som de tyske soldater på det originale foto, mens palæstinensiske kvinder og børn gennes afsted, ligesom jøderne på fotoet fra 1943 ledes mod de
nazistiske udryddelseslejre.

Sidestillingen af Israel med Nazi-tyskland er et velkendt
element i anti-israelsk propaganda, og indgår i både USAs officielle definition og EU's definition af antisemitisme.

 

 

Af Mette Dreyer, Politiken 23. november 2002 - "Skrig bare, der er alligevel ingen der hører dig", siger Ariel Sharon, mens han kvaser en palæstinenser med foden. Det er lidt uklart om det er en kippa (jødisk kalot), Sharon har på hovedet, eller bare en sort skygge. Sharon er ellers ikke religiøs.

Tegningen støtter den udbredte myte at det israelske militær med overlæg dræber palæstinensiske børn. Se lignende budskaber i arabiske karikaturtegninger.

 


Fra Nils Vest Films hjemmeside, af "Siné" - Tegningen sidestiller jødiske handlinger overfor araberne med nazisternes forbrydelser mod jøder under Anden Verdenskrig.

Temaet er velkendt i den arabiske anti-israelske og antisemitiske propaganda. Se eksempelvis her.

 

Jyllands-Posten, illustration af Kurt Westergaard (til artiklen "Myten der blegnede" af Gerhardt Eriksen) 8. december 2004.

Palæstinenser "korsfæstet" på den jødiske davidstjerne, en tydelig reference til den klassiske antisemitismes budskab om jødernes kollektive skyld i henrettelsen af Jesus Kristus. Nu har jøderne ikke bare korsfæstet Jesus, men også palæstinenserne.

Se en lignende tegning fra den arabiske presse.

 

Fra Nils Vest Films hjemmeside, af Jannik Hastrup, 2002 - Jøden (med stor næse) giver palæstinenserne skylden for at davidstjernen bliver til et hagekors, hvorefter jøden råber om palæstinenserne at "de skal dræbes allesammen".

Tegneserien støtter den myte, at Israel med overlæg dræber palæstinensiske civile, og endda søger at udrydde det palæstinensiske folk.

Beskyldningen mod jøderne (der under Anden Verdenskrig var offer for verdenshistoriens mest omfattende folkemord) om at begå folkemord på palæstinenserne er udbredt både i arabiske lande og i Israel-fjendtlige kredse herhjemme.

Sidestilling af davidstjernen og hagekorset er en hjørnesten i det billedsprog, der bruges ved dæmoniseringen af jøder og delegitimiseringen af Israel.

Mens temaet er velkendt her i vesten, er det nærmest hverdagskost i arabiske medier. Se eksempelvis denne tegning fra den saudi-arabiske avis, Al-Yawm (30. november 2005), hvor davidstjernen indgår i Nazi-tysklands flag.Tilbage

 

Untitled Document