Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 

Untitled Document 

 

Media Watch

Anti-israelske karikaturtegninger i arabiske medier

De arabiske aviser, der alle er helt eller delvis underlagt de arabiske regimers kontrol, flyder over af anti-israelske karikaturtegninger.

Men regulære angreb på jødedommen såvel som tegninger af klassisk antisemitisk tilsnit hører heller ikke til sjældenhederne i palæstinensiske og arabiske medier.

Tegningerne nedenfor er fra aviser i forskellige arabiske lande, herunder Jordan, Qatar, Saudi-Arabien, Oman, Bahrain, Syrien og Egypten samt Det Palæstinensiske Selvstyre. Flere af landene anses for at være moderate og venligt stemt overfor vesten.

Herudover vises nogle tegninger fra arabiske og muslimske medier i Europa.

 

Tishreen (Syrien) 30. april 2000 - Davidstjernen, symbolet på jødedommen, som en slange. Fremstillingen af jøder som lavtstående dyr så som slanger, rotter og svin, er et tilbagevendende tema i arabiske karikaturtegninger.

 

Al-Hayat Al-Jadida (Det palæstinensiske selvstyre), 24. august 2012 - Israel, fremstillet som en religiøs jøde i klassisk antisemitisk stil med en bloddryppende kniv. Tegningen promoverer den fordom, at jøderne kontroller de amerikanske medier, og er del af selvstyrets vedvarende kampagne for at delegitimere og skabe had mod Israel.

På jødens ærme står der: "Israel", på avisen: "Amerikanske medier", og Præsident Obama siger: "Frygt ikke. Der er ingen billeder eller artikler om dig."

 

Ad-Dustur (Jordan) 19. oktober 2003 - Tegningen forestiller tydeligvis koncentrationslejren i Auschwitz-Birkenau – men med israelske flag i stedet for nazi-tysklands. Skiltet siger "Gazastriben eller den israelske dødslejr".

Tegningen støtter den udbredte myte at Israels politik overfor palæstinenserne kan sammenlignes med nazisternes overgreb mod jøderne under Anden Verdenskrig.

Jordan anses som et moderat, arabisk land, der i 1994 indgik fred med Israel.

 

Al-Watan (Qatar) 23. juni 2002 - Ariel Sharon ser på mens en israelsk flyver har kursen mod New Yorks "World Trade Center". Den arabiske tekst ved siden af tårnene siger "Freden".

Tegningen gentager myten, der er meget udbredt i den arabiske verden, at Israel eller jøderne var ansvarlige for terrorangrebene på USA den 11. september 2001, der i virkeligheden blev udført af Al-Qaeda.

 

Arab News (Saudi-Arabien) 10. april 2002 - Israels premierminister, Ariel Sharon hakker palæstinensiske børn i stykker med en hagekorsformet økse.

Tegningen støtter endnu en udbredt myte, nemlig at Israel med overlæg dræber palæstinensiske civile og navnlig børn. Den engelsksprogede "Arab News" anses for at være en af Saudi-Arabiens mere moderate aviser.

Al-Arabi (Egypten) 22. oktober 2000 - Israelsk soldat som nazi-svin (med grisehoved og ben formet som et hagekors).

 


Tishreen (Syrien) 19. april 2000 - Siderne i den jødiske bibel er barberblade.

Al-Quds (Palæstinensiske Selvstyre) 17. maj 2001 - Israels premierminister, Ariel Sharon, spiser palæstinensiske børn, et ofte gentaget tema med relation til den klassiske antisemitiske myte om, at jøder drikker blod fra ikke-jødiske børn.

Se iøvrigt den danske tegner Mette Dreyers tegning i Politiken, 23. november 2002

 

Al-Watan (Oman) 10. august 2002 - Jøden fremstilles i klassisk (nazistisk) antisemitisk stil med krum næse, rund ryg, uden sko og svedende. Tegningen sidestiller jødiske handlinger med nazisternes forbrydelser under Anden Verdenskrig.

Det velkendte tema har også fundet vej til de hjemlige medier (se eksempelvis denne tegning fra det danske filmselskab Nils Vest Films hjemmeside).

 

Akhbar Al-Khalij (Bahrain) 10. juni 2002 - Den antisemitiske karikatur af en jøde til højre siger: "Sig: Jeg hader
araberne". Den amerikanske præsident George W. Bush
(i papegøje-skikkelse) gentager "Jeg hader araberne,
jeg hader araberne".

Igen et velkendt tema, desværre også herhjemme, at jøderne - bag kulissen - skulle kontrollere den amerikanske regering.

 

Al-Ahram (Syrien) 29. maj 2002 - Anti-semitisk karikatur af en jøde, med langt skæg og krum næse, tanker de internationale medier med propaganda fra "zionistiske medier". I baggrunden falder bomberne over Klippemoskeen i Jerusalem.

Udover den stereotype fremstilling af jøden, gentager tegningen myten om at jøderne kontrollerer verdens medier, og tilføjer løgnen om at den israelske regering har angrebet moskeerne på Tempelbjerget.

 


Den officielle hjemmeside for Det Palæstinensiske Selvstyres informationscenter, 6. april 2003 - Sharon, som slagter, parterer et palæstinensisk barn, mens to døde børn hænger på kødkroge bag ham.

Tegningen gentager den klassiske anti-semitiske myte om at jøder dræber ikke-jødiske børn (nogle gange til brug ved madlavning). Den oprindelige engelske text indikerer at tegningen er besemt for et internationalt publikum.

 


Al-Ahram al-Arabi (Egypten) 8. junni 2002 - Tegningen ovenfor viser Sharon og andre medlemmer af det israelske Likud-parti, der dræber en palæstinenser, mens Arbejderpartiets Shimon Peres klapper bifaldende med blodige hænder.

Egypten, der er en vestlig allieret og modtager op mod 2 mia. dollars i årlig hjælp fra USA, har siden 1979 haft en fredsaftale med Israel.

 

Al-Hayat Al-Jadida (Det palæstinensiske selvstyre)
28. december 1999 - På den gamle mand står: "Det 20. århundrede". På den unge mand står: "Det 21. århundrede". Over dværgen med davidstjernen står: "Århundredets sygdom".

Tegningen er trykt i en avis kontrolleret af Det Palæstinensiske Selvstyre ca. et halvt år før Oslo-fredsprocessens kollaps.

 


Arab News (Saudi-Arabien) 4. januar 2005 - Rotter med kippa og davidstjerne piler ind og ud af det "palæstinensiske hus".

Billedsproget lægger sig tæt op ad - og er muligvis inspireret af - en kendt nazistisk anti-jødisk propagandafilm.

Den engelsksprogede, statsejede saudi-arabiske avis, Arab News, der læses af udlændinge i Sausi-arabien, anses for at være moderat.

 

Al-Akhbar (Egypten) 3. oktober 2000 - Israels daværende premierminister, Ehud Barak, som Hitler med blodige hænder.

 

Falastin Al-Muslima (London) april 2000 - Palæstinenseren underskriver en fredsaftale med en olivengren, mens jøden (fremstillet i nazistisk antisemitisk stil) underskriver med en kniv.

 

Al-Hayat Al-Jadidas hjemmeside (Palæstinensiske Selvstyre)
21. oktober 2001 - Israel som edderkop på palæstinensisk "Kafieh" (hovedbeklædning).

 

Al-Hayat Al-Jadida (Det palæstinensiske selvstyre) 20. august 2001 - Rotte med davidstjerne og kippa (jødisk kalot). På osten står: "Det arabiske hjemland", på kniven står: "USA".

 

Al-Ahram (Egypten) 23. februar 2001 - Den israelske soldat (med bloddryppende hænder) siger til fredsduen: "Og du min yndige, hvordan skal jeg dræbe dig? Med forarmet uran? Med giftig nervegas? Eller skal jeg putte dig i ovnen?"

Israel bliver i den arabiske verden jævnligt beskyldt for at forgifte palæstinenserne på forskellig vis, samt at anvende alle mulige uhyrlige metoder i kampen mod den palæstinensiske terror. Under en debat om USAs påståede brug af patroner med forarmet uran under den første golf-krig, beskyldte arabiske medier straks Israel for det samme.

Forslaget om at putte duen i ovnen, er formodentlig et eksempel på den arabiske tradition med at beskylde Israel for at bruge metoder, anvendt af Nazi-tyskland mod jøderne under Anden Verdenskrig.

 

Al-Hayat Al-Jadida (Palæstinensiske Selvstyre) 31. oktober 2004 - Trykt da Yasser Arafat var syg. Jøden (i klassisk anti-semitisk fremstilling) bider i slangen fra Arafats drop. At Israel skulle være impliceret i Arafats sygdom har været et udbredt synspunkt i den arabiske verden, både før og efter Arafats død.

 

Ar-Rai (Jordan) 5. november 2005 - Palæstinenser "korsfæstet" på den jødiske davidstjerne, en tydelig reference til den klassiske antisemitismes budskab om jødernes kollektive skyld i henrettelsen af Jesus Kristus (palæstinenserne hævder jævnligt, at Jesus var palæstinenser, selvom han levede 600 år før islams opståen).

Se en lignende tegning fra Jyllands-Posten, 8. december 2004.

 

Al-Quds Al-Arabi (London) 16. februar 2001. Manden, der truer fredsduen med en pistol, er tydeligvis hverken israelsk politiker eller soldat, men en jøde i klassisk anti-semitisk fremstilling.
Al-Quds Al-Arabi er en London-baseret avis, hvis chefredaktør ofte medvirker i det ugentlige TV-debatprogram "Dateline London" på BBC world.

 

Ahram Weekly (Egypt) 10-16. november 2005 - Jøde (i klassisk antisemitisk repræsentation) sidder med en blodig økse
ovenpå diverse FN-resolutioner.

 

Al-Watan (Oman) 21. oktober 2005 - Den israelske dame, hvis hænder drypper af "Hariris blod", peger på den libanesiske dame og råber "Morderen , morderen!". I den arabiske verden får Israel ofte skyld for alverdens forbrydelser, i dette tilfælde altså mordet på den tidligere libanesiske præsident, Rafiq Hariri.

 


Ar-Riyadh (Saudi-Arabien) 14. juli 2005 - FNs generalsekretær, Kofi Annan, styres af en amerikansk dukkefører, mens amerikaneren styres af en jødisk.

 


Al-Watan (Qatar) 27. september 2005 - Israelske jagere og misiler over Gaza i hagekors-formation.

Selv lige efter Israels tilbagetrækning fra Gaza, og på et tidspunkt hvor Israel var i dialog med flere muslimske lande (Pakistan, Afghanistan samt nogle af golfstaterne) med henblik på at etablere diplomatiske kontakter, fortsatte såkaldt moderate arabiske stater deres anti-israelske propaganda.

 

Al-Yawm (Saudi-Arabien) 1. december 2005 - Davidstjernen og de to streger fra det israelske flag danner ordet "Kill" i teksten "Born to kill" (født til at dræbe).

 

Al-Yawm (Saudi-Arabien) 30. november 2005 - Davidstjernen indgår i Nazitysklands flag.

Sidestilling af davidstjernen og hagekorset er en hjørnesten i det billedsprog, der bruges ved dæmoniseringen af jøder og delegitimiseringen af Israel. Fænomenet er ikke bare udbredt i den arabiske verden, men også i vesten (se også nedenfor).

 

Al-Ahram (Egypt), May 23, 1998 - tegneserie, læses fra højre mod venstre.

Tegneserien ovenfor fra den egyptiske statskontrollerede avis Al-Ahram, viser en davidstjerne, der går i opløsing og forvandles til et hagekors. Striben har en påfaldende lighed med tegneserien her, der er hentet fra det danske
filmselskab Nils Vest Films hjemmeside.


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.