Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

Israel-Online, 3. juni 2009
Uunderbyggede anklager fra DR og Ritzau

Af Dan Harder

"En 24-årig dansk kvinde, der opholder sig i Jerusalem som fredsvagt, blev søndag morgen tæsket af israelske sikkerheds-styrker" skriver dr.dk (3/8-09) i en artikel under den bombastiske overskrift "Dansk kvinde tævet i Israel". Kilden er tilsyneladende ekstrabladet.dk, der - ligesom dr.dk - dog ikke bringer skygge af dokumentation for den alvorlige anklage.

Berlingske Tidende bragte samme dag en artikel fra Ritzau, og accepterer - ligesom dr.dk - uden videre kvindens selvbestaltede titel som "fredsvagt". I Berlingske/Ritzau-artiklen hævdes det, igen uden dokumentation, at kvinden blev "tævet af israelsk politi." Det bemærkes desuden at Enhedslistens Frank Aaen kræver, at udenrigsminister Per Stig Møller fordømmer "tvangsforflyttelsen af palæstinensere fra Østjerusalem."

Kvinden, der efter eget udsagn ikke satte sig til modværge, tilhører den noget ekstreme, internationale organisation ISM (International solidarity Movement), der meget ensidigt støtter palæstinensernes kamp mod Israel, hvorfor hun næppe kan betragtes som en troværdig kilde. Hendes rolle skulle ifølge dr.dk være at "holde øje med israelske bosætteres udsmidning af palæstinensiske familier."

Havde dr.dk og Berlingske/Ritzau praktiseret bare et mindstemål af kritisk jounalistik, kunne man let have erfaret, at der ikke var tale om "bosætteres udsmidning" af palæstinensere, eller om etnisk betinget tvangsforflyttelse af palæstinensere, men om at det israelske politi var blevet beordret til at sætte familierne ud, efter at Israels højesteret havde afgjort, at ejendommen i over 80 år - altså fra før Israels oprettelse - havde været jødisk ejet, samt at de palæstinensiske beboere havde misligholdt deres forpligtelser som lejere af ejendommen.

Politiken, der i modsætning til de tre andre medier, havde gjort sig den ulejlighed at undersøge sagen, undlod at fremstille kvindens anklage som et faktum, men bemærkede at hun "blev anholdt og ifølge eget udsagn slået under sammenstød mellem demonstranter og politiet."

I artiklen med den mere retvisende overskrift "Dansker anholdt under tumult i Israel" kunne man desuden læse, at de palæstinensiske lejere var holdt op med at betale husleje, fordi de anså de gamle dokumenter for falske, og at retten fastslog, at de jødiske ejeres krav på grunden var retmæssigt, hvorfor beboerne kunne sættes ud for at have undladt at betale deres husleje.

Politiken forklarede desuden, med den israelske avis Jerusalem Post som kilde, at de jødiske ejere forlod grunden efter gentagne angreb fra araberne i 1920'erne og 1930'erne, før Jordans besættelse af Østjerusalem i 1948, hvorved alle bydelens jøder blev fordrevet.

Ifølge den israelske avis Ha'aretz, var de palæstinensiske familier, som flygtninge umiddlebart efter Israels uafhænghedskrig, af FN og Jordans regering blevet bosat på den forladte, jødiske ejendom. Efter Israel erobrede bydelen i 1967, blev familierne tildelt "beskyttet status" som lejere af ejendommen. Men da også beskyttede lejere er nødt til at overholde deres lejekontrakt, hvilket de palæstinensiske familier ikke havde gjort, afgjorde Jerusalems byret altså for nylig, at familierne kunne sættes ud.


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.