Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 

Israel-Online, 29. juni 2013
DR-journalist Dines Boertmann fordrejer fakta i Radioavisen

Af Dan Harder

DR-journalist Dines Boertmann har en længere karriere bag sig som anti-Israel-propagandist ved Danmarks Radio. Særligt i 2006 var han uhyre aktiv, da han som nyhedsskribent på dr.dk rettede et sandt bombardament af uunderbyggede, tendentiøse og usandfærdige anklager mod Israel.

Han har i længere tid holdt lav profil (eller er i hvert fald fløjet under Israel-Onlines radar), men er nu tilbage i DR's Radioavisen med nye fordrejninger af virkeligheden - naturligvis igen for at stille Israel i et dårligt lys.

I Radioavisen på P1, 29. juni 2013 kl. 17.00 forklarede han i forbindelse med USA's udenrigsminister, John Kerrys, forsøg på at genstarte de fastkørte fredsforhandlinger mellem Israel og palæstinenserne følgende:

"Problemet ser stadig ud til at være, at Israel forlanger, at palæstinenserne skal sætte sig til bordet uden forhåndsbetingelser, samtidig med at man siger, at enhver diskussion om Østjerusalem er udelukket, og at Israels sikkerhedspolitiske overhøjhed over en palæstinensisk stat ikke kan anfægtes. Palæstinenserne afviser til gengæld at forhandle, sålænge Israel udvider de jødiske bosættelser i de besatte områder."

Lad os lige få de faktiske forhold på plads. USA's udenrigsminister, Kerry, arbejder på at få Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, og det palæstinensiske selvstyres formand, Mahmoud Abbas, til at sætte sig til forhandlingsbordet. Netanyahu har utallige gange bedyret, at han er villig til at forhandle med det samme uden forhåndsbetingelser. Abbas, på den anden side, stiller vedvarende en række betingelser til Israel, som skal være opfyldt, inden man vil forhandle, mere præcist:

  •  Et totalt stop for byggeri i de israelske bosættelser på  Vestbredden og i de jødiske dele af Østjerusalem,

  •  frigivelse af palæstinensiske fanger fra israelske fængsler,  samt

  •  et tilsagn om, at den fremtidige grænsedragning mellem  Israel og Palæstina skal baseres på "1967-grænserne,"
     også kaldet "den grønne linie," våbenhvilelinien fra 1949  mellem de jordanske og israelske tropper.

John Kerry støtter p.t., ligesom præsident Obama, Israels synspunkt om, at forhandlingerne skal indledes uden forhåndsbetingelser.

Boertmann begår altså følgende manipulation:

1) Ved at lægge ud med ordene "Problemet ser stadig ud til at være, at Israel forlanger...", får han det til at lyde som om, det er Israels synspunkt, der udgør problemet, selvom Israels krav om forhandlinger uden forhåndsbetingelser støttes af Obama og Kerry.

2) Dernæst hævder han, at Israel stiller et forhåndskrav om, "at enhver diskussion om Østjerusalem er udelukket, og at Israels sikkerhedspolitiske overhøjhed over en palæstinensisk stat ikke kan anfægtes," hvilket er direkte usandt. Netanyahu har udmeldt visse synspunkter, som har er i sin gode ret til at have, men han har ikke stillet nogen forhåndsbetingelser. Ikke desto mindre er det præcis, hvad Boertmann forsøger give indtryk af. Manipulationen er begavet udført, men alligevel et udtryk for uredelighed.

3) At Israel kræver sin "sikkerhedspolitiske overhøjhed over en palæstinensisk stat," er ikke sandt. Netahyahu har givet udtryk for, at han under forhandlingerne vil stille krav (ikke forhåndskrav) om, at en kommende palæstinensisk stat skal være demilitariseret. Det synspunkt er generelt accepteret internationalt, og indgår i alle tidligere seriøse fredsplaner. Palæstinenserne har heller ikke gjort meget ud af at anfægte det.

Netahyahu udtrykte desuden forleden ønske om, at Israel skulle have en militær tilstedeværelse på grænsen til Jordan, men under palæstinensisk suverænitet. Begge krav vil være til diskussion under forhandlingerne, mens Dines Boertmann på uredelig vis får det til at lyde som om, der er tale om forhåndsbetingelser fra Israels side. Igen, godt forsøgt, men stadig klar manipulation i et forsøg på at fordreje sandheden.

4) Til slut siger Boertmann: "Palæstinenserne afviser til gengæld at forhandle, sålænge Israel udvider de jødiske bosættelser i de besatte områder." Igen elegant konstrueret, men uhæderligt. Med ordene "til gengæld" får Boertmann det til at lyde som om, det nævnte krav fra Abbas' side er en modreaktion på Netanyahus forhåndsbetingelser. Men da sidstnævnte ikke eksisterer, hænger det ikke sådan sammen. Tværtimod er Abbas den eneste, der stiller forhåndsbetingelser for overhovedet at deltage i forhandlinger. Desuden drejer det sig ikke kun om det ene krav, som Boertmann nævner, men som minimum de tre, som er nævnt ovenfor vedr. henholdsvis bosættelser, fanger og "den grønne linie."

Dines Boertmann har altså endnu en gang, omend på mere sofistikeret vis end tidligere, formået at give lytterne indtryk af, at tingene forholder sig ganske anderledes, end tilfældet er, hvilket naturligvis er et brud på både landets lovgivning* og Danmarks Radios egne regler for retvisende nyhedsformidling.


* I Radio- og fjernsynsloven Kapitel 3, "Public service-virksomhed", § 10 står der bl.a.: "Ved informationsformidlingen skal der lægges vægt på saglighed og upartiskhed."

Desuden fra DR's "Lov- og idégrundlag":

"DR er danskernes troværdige formidler i en kompleks verden. Grundig research og hæderlighed i programarbejdet er altafgørende. DR taler ikke mod bedre vidende eller har skjulte dagsordener."

og

"DR tager aldrig hensyn til eller lade sig styre af økonomiske eller politiske særinteresser. Der må ikke kunne rejses berettiget tvivl om DRs, programmernes eller medarbejdernes integritet."


Israel-Online har d.d. rettet en klage til Radioavisen vedr. ovennævnte indslag.

Opdatering 19. juli 2013: DR har endnu ikke besvaret Israel-Onlines henvendelse.


Læs mere om Dines Boertmann her:

DR-journalist sammenligner Israel med Apartheid-regimet,
28. februar 2006

DR-journalist fortsætter kampagne imod Israel,
18. juni 2006

Gensyn med anti-Israel-propagandist på dr.dk,
21. marts 2007


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.