Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

Israel-Online, 23. februar 2021
Berlingske kolporterer myten om apartheid i Israel

Af Dan Harder

I en ellers udmærket artikel i Berlingske om Israels corona-indsats og landets absolutte førerposition med hensyn til vaccination imod Covid-19 benytter journalisten, Carolina Kamil, sig af et sprogbrug, som vækker mindelser om raceopdelte samfund i f.eks. USA eller Sydafrika. Og det er næppe tilfældigt.

Ord som diskrimination, segregering og apartheid, alle negativt ladede udtryk, som bruges flittigt i artiklen, er fuldstændigt unødvendige i en rapport om folkesundhed og corona-pas. De puster til en antisemitisk ild, som brænder i forvejen i form af den massive kampagne for at portrættere Israel som en racistisk stat, som blandt andre den globale BDS (Boycott, Divestment and Sanctions)-bevægelse er eksponent for.

Antal vaccinationsdoser givet per 100 indbyggere i forskellige lande.
Kilde: ourworldindata.org, 22. februar 2021.

Under artiklens afsnit med overskriften "Diskrimination og apartheid" skriver Carolina Kamil:

"I forvejen tangerer staten Israel ifølge kritiske menneskerettig-hedsorganisationer et apartheidsystem, hvor jødiske borgere har rettigheder, der er langt overlegne landets arabiske statsborgere - og i særdeleshed palæstinenserne, der konsekvent diskrimineres."

Udover at anklagen er helt malplaceret i forhold til konteksten, er den også usand. Jødiske borgere har ikke andre rettigheder end landets arabiske statsborgere. Det er en lodret løgn. Et led i en anti-israelsk smædekampagne, som Berlingske burde holde sig for god til at deltage i.

At palæstinenserne i selvstyreområderne har andre rettigheder, siger sig selv - de er jo ikke israelske statsborgere. Sådan er det jo også her i Danmark. Et lands statsborgere har rettigheder, som andre ikke har. Det ligger ligesom i konceptet.

Carolina Kamil bemærker at "anklagen bliver afvist af israelske højrefløjspartier som antisemitisme."

Men det er altså ikke kun israelske højrefløjspartier (som vi jo per definition ikke kan lide her i landet), som afviser den lodrette løgn. Det bør alle oplyste mennesker gøre. I artiklen støttes løgnen af "menneskerettighedsorganisationer." Berlingskes læsere har således ingen mulighed for at gennemskue, at der er tale om ren, ondsindet propaganda.

Udtryk som "I de kommende uger og måneder vil landet blive stadig mere segregeret" og tale om "inddeling af borgerne i A- og B-hold" tjener heller ikke noget konstruktivt formål.

De fleste lande er jo allerede inddelt i A- og B-hold. Eksempelvis kan kun folk med kørekort køre bil, mens Danmark for længst er opdelt i A- og B-hold hvad angår privat sundhedsforsikring. Men da Israel har stillet vacciner til rådighed for hele sin befolkning, er det altså langt lettere at komme med på A-holdet i Israel - også for arabere og ortodokse jøder - end det er for en B-holdsdansker at få et kørekort eller en privat sundhedsforsikring.

Spørgsmålet om at udstede såkaldte "corona-pas" til borgere, som er blevet vaccineret, diskuteres og overvejes da også mange steder i verden, herunder i Danmark.

Da Israel er længst fremme med vaccinationerne - knap halvdelen af befolknignen har i skrivende stund fået første skud, mens omkring en fjerdedel har modtaget begge de injektioner, som skal til for at opnå den ønskede beskyttelse - er det også naturligt, at netop Israel er længst fremme med planerne om et corona-pas, som skal tillade indehaveren at deltage i aktiviteter, som alle borgere ellers på det seneste har været afskåret fra.

Tiltaget har mindst to formål - dels at lukke samfundet op igen og få gang i økonomien og en mere normaliseret hverdag, som mange higer efter, og dels at lokke de sidste skeptikere til at modtage vaccinen.

Der er intet fordækt eller odiøst (endsige racistisk) i den israelske regerings tiltag, som åbenlyst er for hele samfundets bedste.

Alligevel finder Berlingske det passende at bringe anklager om apartheid-lignende tilstande ind i billedet. Det er svært at forestille sig, at et andet land på kloden vil blive ramt af tilsvarende beskyldninger på grund af en indsats imod en meget smitsom og dødelig sygdom.

Men med Israel er det altid anderledes.

De antisemitiske kræfter, som promoverer et billede af Mellemøstens eneste demokrati (og verdens eneste jødiske stat) som et racistisk regime, er der ingen grund til at støtte.


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.