Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document



 

 

Israel-Online, 13. maj 2021 (opdateret 1. juli 2021)
DR: Jerusalem er ikke Israels hovedstad

Af Dan Harder

DR-journalist Maya Nissen forsynede 9. maj 2021 en artikel på dr.dk om optakten til den nuværende (fjerde) Gaza-krig med følgende "rettelse":

"Det fremgik af en tidligere version af artiklen, at Jerusalem er Israels hovedstad. Det er ikke korrekt. Israels betegnelse af byen som hovedstad er ikke internationalt anerkendt. Af den grund har mange lande, heriblandt Danmark, placeret deres ambassader i byen Tel Aviv."

Det er trist, at Danmarks Radio nu tager del i Israels fjenders fornægtelse af virkeligheden.

Jerusalem (den vestlige del, som ifølge international konsensus har tilhørt Israel siden 1948) har været Israels hovedstad siden 1949, da landets parlament, Knesset, blev flyttet dertil fra Tel Aviv. Alle regeringens ministerier (undtagen forsvarsministeriet) ligger ligeledes i Jerusalem.

Det er almindeligt kendt, at aktivister - også i Danmark - er utilfredse med Israels valg af hovedstad, og at mange lande (omend eksempelvis ikke længere USA) har deres ambassader i Tel Aviv, mens man afventer en fredsløsning, som forhåbentlig vil definere den endelige grænse mellem Israel og en kommende palæstinensisk stat. En sådan fremtidig fredsaftale kan eventuelt betyde, at nogle af Jerusalems østlige bydele bliver hovedstad i en ny Palæstina-stat (som f.eks. Bill Clinton foreslog det i 2000).

Men der er ingen international diskussion (altså uden for den arabiske verden) om, at den vestlige del af Jerusalem har tilhørt Israel siden 1948. Og da Israel regeres derfra, er der ingen grund til at anfægte Jerusalem som Israels hovedstad.

Hvis man ønsker at være meget specifik, kan man anføre, at Israels ret til byens østlige dele ikke er internationalt anerkendt. Det vil være både korrekt og helt rimeligt.

Israel-Online har 11. maj 2021 henvendt sig til DR-journalist Maya Nissen om fejlen, men har i skrivende stund ikke modtaget noget svar.


Opdatering, 18. maj 2021:

Maya Nissens artikel har siden fået tilføjet et længere afsnit med en ganske ensidig og mangelfuld udlægning af boligstriden i Jerusalem-bydelen Sheikh Jarrah. Læs mere her.


Opdatering, 27. maj 2021:

Israel-Online har klaget til DR over den misvisende beskrivelse af Jerusalem. DR's udlanschef, Niels Kvale, har d.d. svaret, at man fastholder, at Jerusalem ikke er Israels hovedstad.

Hvilken anden by, DR så har besluttet, er Israels hovedstad (måske Tel Aviv eller rødehavsbadebyen Eilat), er dog stadig uklart. Eller måske er Israel, ifølge DR, simpelthen et land uden hovedstad?


Opdatering, 10. juni 2021:

Efter endnu en klage - og anke - fra en (unavngiven) bruger, beklager DR nu det, man selv kalder et "forkert og upræcist ordvalg" samt en "væsentlig" og "uheldig" fejl. DR's "Lytternes og seernes redaktør," Jesper Termansen, skriver i afgørelsen på ankesagen:

"Da DR skal optræde neutralt og uden stillingtagen til nogen af partnerne i konflikten er rettelsen uheldig."

Og fortsat:

"Fejlen er væsentlig og af betydning, da det er kernen i den væbnede kamp, som atter er brudt ud (...) da det er en fakta-artikel, som skal give læserne en korrekt forståelse af fakta bag konflikten, er det helt afgørende, at DR er præcis og akkurat i beskrivelsen."

Den oprindelige rettelse vedrørende Jerusalem som Israels hovedstad er nu blevet korrigeret fra:

"Det fremgik af en tidligere version af artiklen, at Jerusalem er Israels hovedstad. Det er ikke korrekt."

... til følgende:

"Det fremgik af en tidligere version af artiklen, at Jerusalem er Israels hovedstad. Dette er omstridt."


Læs også:

TV2-journalist Steffen Jensens analyse, 6. december 2017.


Tilbage

 

Untitled Document



   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.