Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 

Israel-Online, 2. august 2013
Hanne Foighel misinformerer i Orientering

Af Dan Harder

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, har gennem de seneste måneder arbejdet hårdt for en genoptagelse af fredsforhandlingerne mellem Israel og palæstinenserne. Opgaven har primært bestået i at få elimineret de forhåndskrav, som palæstinenserne gennem en årrække har stillet som betingelse for overhovedet at ville forhandle.

Men nu hvor Kerrys anstrengelser ser ud til at bære frugt, leverer Hanne Foighel i programmet Orientering på Danmarks Radios P1, 23. juli 2013, en alternativ udlægning af forløbet:

"[H]vad er det egentlig, Kerry har opnået ved at få parterne til at sige, de gerne vil gå til forhandlingsbordet, når vi kan høre israelerne sige, jamen vi vil i hvert fald ikke forhandle, før vi har et løfte om, at palæstinenserne erklærer, Israel er en jødisk stat, og at de demografiske forhold omkring grænsedragningen er taget med, og palæstinenserne siger, at de kræver at forhandlingerne starter med udgangspunkt i 67-grænserne, at israelerne frigiver fanger fra fængslerne, og at bosættelserne helt holder op med at udvide sig."

De tre palæstinensiske krav (sidst i citatet) er korrekt gengivet, det er vist ingen hemmelighed. Men resten er decideret usandt.

Netanyahu har indimellem fremført det synspunkt, at palæstinenserne, som led i en fredsaftale, skulle anerkende Israel som en jødisk stat. Men han har utallige gange gennem de sidste fire år understreget, at der ikke var tale om en forhåndsbetingelse, og at han var parat til at forhandle med det samme. Se eksempelvis her (24. september 2009), her (17. april 2012) og her (12. juni 2013).

Siden Obamas pressemøde i Ramallah 21. marts 2013, hvor han støttede genoptagelsen af forhandlinger uden forhåndsbetingelser, har Netanyahu være i fuldstændig sync med den amerikanske præsident i forhold til at afvise alle forhåndsbetingelser.

Hanne Foighels urigtige påstand om, at Israel ikke ville forhandle uden at "de demografiske forhold omkring grænsedragningen er taget med," må sigte til Israels afvisning af den palæstinensiske forhåndsbetingelse om, at forhandlingerne om en grænsedragning skal tage udgangspunkt i våbenstilstandslinien fra før 1967. Men at afvise en forhåndsbetingelse er ikke det samme som at stille en forhåndsbetingelse. Foighels udlægning er dybt manipulerende, grænsende til uredelig.

For at hamre det (urigtige) budskab hjem, spekulerer Foighel endvidere på, om amerikanerne nu "har fået både israelere og palæstinensere til at forstå, det kan ikke nytte noget at blive ved med at stille alle mulige mærkelige krav - nu skal de bare sætte sig til bordet."

Igen, hvorfor inkludere israelerne, når de ikke på noget tidspunkt har stillet krav i forbindelse med genoptagelse af forhandlingerne, men tværtimod i årevis har opfordret til forhandlinger uden forhåndsbetingelser. Se eksempelvis her (25. september 2011), her (30. juni 2013), og her (18. juli 2013).

Det er helt tydeligt, at Hanne Foighel ønsker at give det indtryk, at parterne er "lige gode om det" - altså at Israel også systematisk har blokeret for forhandlinger, selvom det i realiteten kun er palæstinenserne, der har gjort det.

Både Foighel or DR burde vide bedre end at bryde både landets lovgivning og Danmarks Radios egne regler for retvisende nyhedsformidling.

I Radio- og fjernsynsloven Kapitel 3, "Public service-virksomhed", § 10 står der bl.a.: "Ved informationsformidlingen skal der lægges vægt på saglighed og upartiskhed."

Desuden fra DR's "Lov- og idégrundlag":

"DR er danskernes troværdige formidler i en kompleks verden. Grundig research og hæderlighed i programarbejdet er altafgørende. DR taler ikke mod bedre vidende eller har skjulte dagsordener."

og

"DR tager aldrig hensyn til eller lade sig styre af økonomiske eller politiske særinteresser. Der må ikke kunne rejses berettiget tvivl om DRs, programmernes eller medarbejdernes integritet."

 

Læs også:

Om lignende misinformation i Radioavisen:

DR-journalist Dines Boertmann fordrejer fakta i Radioavisen
29. juni 2013

DR fastholder manipulation i Radioavisen
31. juli 2013


Om Hanne Foighel:

Terror er terror - bare ikke i Politiken
11. august 2005


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.