Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 

Israel-Online, 6. november 2023
Israels angreb på ambulance i Gaza - hvad er op og ned?

Af Dan Harder

Når Israel er i krig, bruges der altid mange kræfter på at påvise, at landet overtræder krigens love. Den mindste mistanke blæses hurtigt op til sådan en anklage - også selvom dokumentationen er svag eller ikke-eksisterende.

De seneste dage har der over hele kloden lydt anklager om et påstået israelsk angreb på en "ambulance-konvoj" i Gaza den 3. november. I mediernes løbende rapporter om sagen indgår der billeder, som angiveligt viser en angrebet ambulance tæt på Al Shifa-hospitalet i Gaza City.

Men mærkeligt nok lader den fremviste ambulance (se nedenfor) ikke til at have taget alvorlig skade, hvilket man ellers ville forvente fra et israelsk missilangreb. Det er også interessant, at Palæstinensisk Røde Halvmåne fortæller, at deres kolleger ombord i ambulancen "overlevede ved et mirakel."

Hvis det skulle være et israelsk angreb på ambulancen, må israelerne i så fald have skudt forbi. Forekommer det sandsynligt?

(Artiklen fortsætter under billederne)


Foto: Twitter (X), 3. november 2023.


Foto: Reuters.com, 4. november 2023.


Israel anerkender angreb på ambulance

Senere på dagen tog historien en uventet drejning, da det israelske militær anerkendte, at man havde foretaget et luftangreb på en ambulance i det nordlige Gaza, angiveligt fordi den var blevet brugt af Hamas-militante. Militæret meldte ikke ud, præcis hvor angrebet skulle have fundet sted, men forklarede, at bilen havde "kørt stærkt."

Det fik den samlede verdenspresse til - helt ukritisk - at konkludere, at det måtte være ambulancen foran Al Shifa-hospitalet, der var tale om - selvom den tilgængelige dokumentation faktisk var lige så svag som i sagen om Al Ahli-hospitalet for et par uger siden. Billederne viser ingen eksplosionsskader på bilernes vinduer, intet krater fra "det israelske missil," ingen røg, ingen ild og kun minimal skade på ambulancen.

Dagbladet Politiken kalder bizart nok ambulancen for "sønderbombet," selvom den på fotoet i avisen tydeligt fremstår stort set intakt. Altså, hvor tosset kan det blive? Bilens kofanger er faldet halvt af, og så er der tilsynelandende blod på siden af ambulancen. Men de fleste kan nok blive enige om, at den ikke just ligner resultatet af et missilangreb.

Opdatering 17. januar 2024: Jeg har henvendt mig til Politikens journalist og redaktion og påpeget det absurde i at kalde den viste ambulance for "sønderbombet." Jeg modtog aldrig noget svar, men teksten i artiklen er efterfølgende blevet ændret, så ordet "sønderbombet" ikke længere fremgår af overskriften.


"Den sønderbombede ambulance" i Politiken. Foto: Twitter, 3. november 2023.


Amatør-OSINT'ere på Twitter går i aktion

Mens profesionelle journalister verden over accepterede den totalt fraværende logik i, at den angiveligt angrebne ambulance næsten ikke var beskadiget (med BBC som en interessant undtagelse), gik nogle opmærksomme OSINT-entusiaster på Twitter mere metodisk til værks.

I en Twitter-tråd undrer man sig over den manglende ødelæggelse, som måtte forventes ved et missilangreb, mens det diskuteres, om der i stedet kunne være tale om en vejsidebombe eller måske endda et trafikuheld mellem ambulancen og en hestevogn. Som det ses, ligger der en død hest ved siden af ambulancen. Det er muligvis dens blod, som er smurt ud over siden på bilen.


Foto: Twitter, 3. november 2023.

Andre mulige forklaringer kunne være, at gaden er blevet ramt af et vildfarent projektil eller endnu en palæstinensisk raket, der er fejlet og landet i Gaza. Det sker ifølge Israel ganske ofte.


Den mest sandsynlige forklaring: Det er den forkerte ambulance

Men den mest logiske forklaring er nok, at den ambulance, som Israel angreb, er en helt anden, hvilket diskuteres her på Twitter. De årvågne amatør-OSINT'ere har nemlig fanget billeder af en anden ambulance, som rent faktisk ligner resultatet af et missilangreb.Sammenligning af de to ambulancer: Den til venstre ligner unægteligt mere resultatet af et missilangreb end den til højre (ved Al Shifa-hospitalet), 3. november 2023.Brændende ambulance ved vejkrydset mellem Road No. 10 og kystvejen, Al-Rashid, 3. november 2023.


Billederne af den anden ambulance er geo-lokaliseret til et kryds mellem kystvejen, Al Rashid, og "Vej nr. 10," der ligger ca. tre km fra Al Shifa-hospitalet.


Kortet viser Al Shifa-hospitalet i nord og vejkrydset mellem Road No. 10 og kystvejen, Al-Rashid i syd.


Interessant nok, nævner en talsmand fra Hamas' sundhedsministerium i en video på tv2.dk netop stedet ved "Vej nr. 10" i sin beskrivelse af den ene af to ambulancer, han påstår, Israel har ramt. Så måske er den ambulance, Israel vedstår at have ramt, i virkeligheden den ved Vej nr. 10?


Talsmand fra Hamas' sundhedsministerium: "Den israelske besættelsesmagt skød på de ambulancer og andre biler, som kom fra vej nr. 10." Videoen er fra tv2.dk, 4. november 2023.


Det er ret tydeligt, at den israelske hærs talsmand, der interviewes på Fox News, ikke selv ved, hvor det israelske missilangreb fandt sted. Mens han taler, viser kanalen billeder fra situationen nær Al Shifa. Men det angreb, talsmanden refererer til, er sandsyligvis det, som fandt sted på kystvejen.

 

Video af angrebet på ambulancen på kystvejen.


Hvorfor er det vigtigt, hvilken ambulance, det drejer sig om, kan man spørge. Men der er dog ret stor forskel på, om Israel har beskudt en ambulance fuld af Hamas-militante på en ikke-befærdet kystvej, eller om man har ramt en ambulance-konvoj fyldt med sårede civile, omgivet af andre civile i et tæt befolket område lige foran et hospital.

Det sidste må anses for meget usandsynligt, i betragtning af den svage dokumentation.

Måske bliver der kastet mere lys over sagen senere. Eller også bliver det bare endnu en alment anerkendt historie om, at Israel har bombet en masse civile foran Al Shifa-hospitalet - til trods for de manglende beviser.

Det sidste er desværre nok mest sandsynligt.


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne p Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.