Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

Israel-Online, 8. januar 2021
Radio 4 kritiserer Israels corona-vaccineprogram for at svigte palæstinenserne

Af Dan Harder


Israelere står i kø for at få deres corona-vaccine, Rabin Square i Tel Aviv, 4. januar 2021.

Den danske radiostation, Radio 4, kritiserer i sit nyhedsprogram kl. 11 i dag Israel for ikke at vaccinere palæstinenserne på Vestbredden og i Gaza imod Covid-19.

I programmet forklares det ikke, at sundhedsområdet, lige som de fleste andre civile samfundsfunktioner i de palæstinensiske selvstyreområder i henhold til Oslo-aftalerne fra 1990'erne hører under det palæstinensiske selvstyre, hvorfor spørgsmålet ikke sorterer under Israel.

Det nævnes heller ikke, at selvstyret på intet tidspunkt (før 5. januar i år) har bedt Israel om hjælp til vaccination af sine borgere. Selvstyret har, ligesom andre arabiske lande, valgt at satse på den russiske vaccine kaldet Sputnik V. Også britisk-svenske AstraZenecas vaccine skulle være på vej til selvstyret, hvis vaccineprogram i øvrigt styres i samarbejde med WHO under dets COVAX-program.

Israel har dog, efter forespørgsel fra selvstyret, sendt et mindre antal vaccinedoser til brug i "særlige humanitære tilfælde." Om de inkluderer den palæstinensiske selvstyreleder Mahmoud Abbas, er uklart.

Det indikeres også i Radio 4's indslag - som et ekko af klassisk antisemitisme - at Israels succes med hurtig og effektiv vaccination af sin befolkning hviler på israelernes (jødernes?) evne til at betale flere penge for doserne, end andre gør. Men helt ærligt - det er svært at forestille sig, at andre rige lande ikke ville være klar til at betale samme pris som Israel, hvis det kunne løse udfordringen med levering af vacciner.

Den primære forklaring er da også en ganske anden, nemlig at Israel, med sit veludviklede - og ikke mindst fuldt digitaliserede - sundhedssystem udgør et brugbart "laboratorium" for udviklingen af et effektivt vaccineprogram. Israel har, til gengæld for hurtig leverance af store mængder vaccine, aftalt med medicinalfirmaet Pfizer at tilbyde omfattende statistiske data om resultatet af vaccinationen til brug for udrulningen af vaccinationsprogrammer i resten af verden.

Israel bidrager således til at styrke indsatsen mod Covid-19 til glæde for hele menneskeheden - men det er ikke Radio 4's vinkel på historien.

Endelig skal det bemærkes, at Radio 4 kalder Vestbredden og Gaza-striben for "belejret af Israel," og fortsætter: "Vestbredden bliver i stigende grad annekteret af israelske bosættere."

Om det med "belejringen" er bevidst eller blot en fortalelse, vides ikke. Den normale term, udover "selvstyreområderne," plejer at være "de besatte områder." Men selv den betegnelse er dog også politisk ladet, da Israel ikke har én eneste soldat permanent udstationeret inde i de områder, som ifølge Oslo-aftalerne sorterer under det palæstinensiske selvstyre.

Bemærkningen om, at Vestbredden bliver annekteret, er - udover at virke lidt umotiveret i forhold til indslagets emne (corona-vacciner) - noget vrøvl. Israel har ikke annekteret Vestbredden.

Alt i alt må man konkludere - og beklage - at Radio 4 benytter et indslag om verdens suverænt mest vellykkede vaccineindsats til at rette et urimeligt og substansløst angreb på den jødiske stat.

Radio 4 har dog næppe selv fået idéen til den Israel-kritiske vinkling af det, der ellers er en fantastisk succeshistorie. Adskillige mainstream-medier over hele verden har deltaget i udbredelsen af løgnen om, at Israel nægter palæstinenserne vaccinen mod Covid-19.


Opdatering 19. januar 2021: Læs mere om Israels vaccineindsats imod Covid-19 i Berlingske her (kun for abonnenter).


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.