Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

Israel-Online, 2. januar 2016
Ritzaus manglende præcision bliver til misinformation

Af Dan Harder

Når Ritzau i en notits 1. januar 2016 skriver, at "mindst 120 palæstinensere og 20 israelere er blevet dræbt under angreb på Vestbredden, det østlige Jerusalem, Gazastriben og Israel de seneste tre måneder," lyder det unægteligt som om de to parter har angrebet hinanden og dermed er lige gode om det.

Og da tabstallet er højest på den palæstinensiske side, kunne man endda forledes til at tro, at der havde fundet flere israelske angreb sted, end palæstinensiske. Men det er bestemt ikke tilfældet.

Udsagnet, som afrunder en artikel om et relateret emne, uddybes ikke nærmere. Man kan derfor ikke forvente, at læseren selv kan regne ud, at det alene - eller i hvert fald altovervejende - er palæstinensiske angreb på israelere, der er tale om.

De lidt over 20 israelere er alle blevet dræbt ved palæstinensiske angreb på civile israelere, enten med kniv, skydevåben, stenkast eller ved påkørsel med bil.

En stor del af de 120 dræbte palæstinensere er blevet skudt, mens de var i færd med at begå disse angreb. Næsten alle de øvrige er blevet skudt under palæstinensiske optøjer og angreb på israelske sikkerhedsstyrker med sten og molotov-cocktails.

Der er altså tale om, at alle sammenstødene (med ganske få undtagelser) er indledt af palæstinensere, som en del af den seneste bølge af terror imod israelere.

Den palæstinensiske ledelse på Vestbredden, der ellers ofte i danske medier beskrives som "moderat," har siden begyndelsen af oktober 2015 støttet op om den seneste "intifada," hvor hovedtemaet har været knivstikkerier begået af ikke-organiserede, individuelle palæstinensere. På Mahmoud Abbas' parti, Fatahs, officielle Facebook-side og i andre selvstyrekontrollerede medier kan morderne finde støtte til og hyldest af deres voldshandlinger.

Prøver Ritzau at skjule den realitet? Eller er det bare en dårlig vane at skrive generaliserende og upræcist uden tanke for, hvilket billede der tegnes?

Et eksempel på et mere ambitiøst forsøg på at beskrive den reelle situation findes i en artikel i Politiken af Søren Astrup (se nederst i artiklen).


Læs mere om Ritzaus fejlbehæftede og misvisende rapportering her:

Palæstinensisk intolerance på Tempelbjerget, 17. september 2015

Selektiv dansk mediedækning, 4. oktober 2015


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.