Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 

Israel-Online, 5. december 2023
DR-journalist Sean Coogan promoverer Hamas' løgn: 92% af de dræbte i Gaza er civile

Af Dan Harder

Under den aktuelle krig mellem Israel og Hamas har Danmarks Radio systematisk valgt kun at formidle tabstal fra Gaza, som de fremstilles af "Gaza sundhedsministerium," som er under terrororganisationens fulde kontrol. Indimellem har DR endda helt ukritisk kolporteret den udokumenterede påstand om, at 70% af de dræbte i Gaza skulle være kvinder og børn.

I en artikel fra 5. december af DR-journalist Sean Coogan udgør den påståede andel af civile tab, udmeldt af Hamas, selve historiens præmis. Her sættes andelen af kvinder og børn til 69%.

Da civile må antages at rammes tilfældigt, må de civile tabstal nogenlunde følge Gazas demografi. Halvdelen af Gazas befolkning er børn (under 18 år), og resten udgøres af lige dele mænd og kvinder. En tredjedel af de påståede 69% må følgelig være kvinder, altså 23%. Da der er lige mange mænd og kvinder i Gaza, må en tilsvarende andel udgøres af civile mænd. Det giver en samlet civil andel af de dræbte på 92%, hvilket kun efterlader 8% kombattanter.

Lyder det troværdigt? Nej, selvfølgelig ikke. I alle foregående krige har Hamas enten underspillet sine militære tab eller helt hemmeligholdt dem. Det sidste er tilfældet i den aktuelle krig.

Jeg har spurgt journalist Sean Coogan, om ikke han fandt det relevant at nævne, at israelske militærkilder kort forinden estimerede, at Israel havde dræbt ca. 5.000 Hamas-militante (mens Hamas' totale tal lød på 15.800, hvilket giver en andel af kombattanter på 31,6%). Til det svarede Sean Coogan:

"Jeg faldt godt over estimatet om de 5.000 Hamas-folk i går. Men som det fremgår af indlægget i TOI [Times of Israel], så er der tale om anonyme meldinger frem for en officiel udmelding fra IDF."

Det er ganske pinligt, at Sean Coogan "faldt" over det israelske tal. Som journalist har han selvfølgelig pligt til at lede efter en udmelding fra den anklagede part, så artiklen kan blive balanceret og så retvisende som muligt. Dernæst er det bemærkelsesværdigt, at uverificerede tal fra en islamistisk terrorganisation kan udgøre basis for en hel artikel, mens estimater fra israelske militærkilder, som foretrækker at være anonyme, fordi Israel på daværende tidspunkt endnu ikke ønskede at komme med et officielt estimat, slet ikke kan få lov at blive nævnt i artiklen. Hvorfor mon den forskelsbehandling til fordel for terroristerne?

Årsagen er selvfølgelig, at tilføjelsen af det israelske estimat helt ville have undermineret artiklens fundamentale præmis om en exceptionelt høj civil andel i forhold til i tidligere krige. Sandheden - at den jødiske stat fører krig fuldstændigt ligesom alle andre demokratier - er bare ikke så god en historie, som at jøderne - ofrerne for verdenshistoriens største krigsforbrydelse - nu selv begår krigsforbrydelser!

Men det er ikke journalistisk acceptabelt at basere en historie om et så alvorligt emne på kun den ene parts oplysninger, mens man totalt udelukker den anklagede parts modargument. Så bliver det hele jo reelt bare ren Hamas-propaganda.

Jeg har gennem en del uger nu forsøgt at få DR til i det mindste at tilføje Israels estimat over, hvor mange Hamas-militante, den israelske hær mener at have dræbt, når man formidler tabstallene i Gaza. Senest har Israels nationale sikkerhedsrådgiver, Tzachi Hanegbi, 9. december meldt ud, at Israel har dræbt ca. 7.000 Hamas-militante. Samme dag meldte Hamas om samlede tab i Gaza på 17.700. Her svarer andelen af kombattanter til 39,5%. Men DR nægter fortsat at nævne begge stridende parters estimater.

Ingen kender p.t. de præcise tal. Hverken Israel eller Hamas. Men DR og alle andre medier har en journalistisk forpligtelse til at gøre, hvad de kan, for at skabe et retvisende billede. Alligevel formidler man under hver eneste krig Hamas' (og FN's) falske procentandele af civile tab. Og efter hver eneste krig viser tallene sig at have været helt, helt forkerte.

Hvornår stopper den systematiske misinformation? Danskerne har krav på, at medierne - ikke mindst DR, som har en public service-forpligtelse - udøver aktiv kildekritik og lader begge parter komme til orde. Det er en basal journalistisk pligt - især når der er krig.

En yderligere skærpende omstændighed er, at de gentagne anklager imod den jødiske stat om krigsforbrydelser bidrager til den øgede antisemitisme i verden. Hvis jøderne i den demokratiske jødiske stat er krigsforbrydere, så er de måske i virkeligheden ikke bedre end nazisterne. Det er faktisk en antisemitisk påstand, man støder på jævnligt. Det fænomen bør DR ikke utilsigtet bidrage til.


Læs også:

DR påstår - fejlagtigt - at besættelsen af Vestbredden er ulovlig, 9 november 2023

DR påstaar, at alle dræbte i Gaza er civile, 17. oktober 2023

DR beskylder Israel for angreb på hospital - uden dokumentation, 19. oktober 2023

Usmagelig propaganda på dr.dk, 12. oktober 2023


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.