Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

Israel-Online, 20. april 2022
Misvisende Berlingske-rapport fra Jerusalem

Af Dan Harder

Berlingske-journalist Carolina Kamils rapport (18. april 2022) om de seneste voldelige sammenstød i Jerusalem er så misvisende og fuld af faktuelle fejl, at det reelle hændelsforløb er totalt umuligt at udlede for den almindelige læser.

Det er direkte usandt, når Kamil skriver:

"Under jødiske højtider kommer der traditionelt flere ortodokse jøder og israelske aktivister på besøg i [Al Aqsa] moskeen akkompagneret af bevæbnet politi – en praksis som palæstinenserne betragter som provokerende."

Det lyder jo voldsomt, at jøder skulle tiltvinge sig adgang til en af de vigtigste moskeer i islam, men det er heldigvis heller ikke sandt. Tværtimod har Israel efter erobringen af Jerusalems gamle bydel i 1967 været så (måske overdrevent?) imødekommende at indgå en aftale om, at jøder ikke må bede på den store plads, hvor Al Aqsa-moskeen ligger, selvom netop det sted - Tempelbjerget - er det allerhelligste sted i jødedommen.

Derfor må jøder nøjes med at besøge Tempelbjerget uden at bede, og endda kun på bestemte, begrænsede tidspunkter.

Men selv det er uacceptabelt for palæstinenserne, hvorfor en gruppe muslimer i fredags havde forberedt et større arsenal af sten og fyrværkeri i Al Aqsa-moskeen, som de besøgende jøder på pladsen derefter blev overdænget med. Det var først herefter, at det israelske politi (naturligvis) stormede moskeen for at rydde den for demonstranter og kasteskyts.

Berlingske-journalisten fortæller om sårede palæstinensere, men ikke, at det var palæstinenserne selv, der indledte voldshandlingerne. De stenkastende palæstinensere nævnes ikke med ét ord, selvom de store sten, som blev kastet imod jøderne, faktisk kan ses på fotoet, der pryder artiklen.


Palæstinensere angriber jøder med stenkast, Tempelpladsen, 15. april 2022. Billedet viser tydeligt de store sten, som Berlingske ikke fandt relevant at nævne i artiklen. Kigger man godt efter, kan man også få øje på et par sten på de fotos, som ledsagede Berlingske-artiklen.

Man fornemmer samtidig, at Carolina Kamil muligvis ikke er tilstrækkeligt bekendt med områdets geografi til at skelne mellem Al Aqsa-moskeen og Tempelpladsen udenfor. Men det gør jo nærmest bare sagen endnu mere pinlig.

Kamil fortæller også i artiklen om

"en israelsk plan om at opdele moskeen mellem muslimer og jøder."

Det er naturligvis ligeledes den rene fiktion. Kilden er det notorisk utroværdige, anti-israelske propaganda-organ Middle-East Eye, og de artikler, der linkes til, indeholder da også en heftig propaganda-agtig sprogbrug, der burde få enhver journalists alarmklokker til at ringe.

Hvis Kamil kunne sit stof, ville hun også vide, at løgne om jødiske angreb på Al Aqsa-moskeen har været en hjørnesten i de palæstinensiske araberes anti-jødiske propaganda siden 1920, dvs. i mere end 100 år!

Det burde ærligt talt være under Berlingskes værdighed at agere ukritisk talerør for totalitære, antisemitiske kræfter i Mellemøsten. Den slags mikrofonholderi kan sidestilles med, hvis man ganske ukritisk citerede Putin-tro russiske medier om krigen i Ukraine. Helt utænkeligt i disse tider.


Store sten ophobet i Al Aqsa-moskeen til brug for angreb på jøder på Tempelpladsen, 15. april 2022.

Men misinformationen fortsætter desværre.

Carolina Kamil:

"Søndag og mandag stormede politiet igen moskeen for at skabe plads til de jødiske besøgende."

Kilden er her angivet som the New York Times. Men artiklen, der linkes til, indeholder slet ikke den nævnte (usande) oplysning. Fejlen kan muligvis (igen) være delvis knyttet til journalistens manglende forståelse af Tempelbjergets geografi.

Til gengæld beretter den i øvrigt retvisende NYT-artikel om de palæstinensiske stenkastere (dvs. årsagen til volden både fredag og mandag), som Carolina Kamil mærkeligt nok ikke finder det relevant at nævne.

Sluttelig formår Carolina Kamil at skabe uklarhed om forskellen mellem de palæstinensiske terrorangreb, som de seneste par uger har kostet 14 israelere livet, og Israels forsøg på at arrestere de ansvarlige for terroren:

"For to uger siden skød og dræbte en palæstinenser ... tre israelere og sårede flere på en bar i Tel Aviv. Skyderiet var blot det seneste af en række palæstinensiske angreb i Israel, der indtil videre har kostet 14 livet ... Mere end 20 palæstinensere er siden blevet dræbt af israelsk politi og militær på Vestbredden, skriver BBC."

Det er bemærkelsesværdigt, at BBC-artiklen, der linkes til, netop forklarer, at de 20 palæstinensere, som blev dræbt under Israels efterfølgende anti-terror-aktion, hovedsagligt var bevæbnede militante, som kom i ildkamp med det israelske militær.

Carolina Kamil formår således systematisk at forplumre og fordreje kendsgerningerne til trods for, at i hvert fald de to vestlige (åbenlyst mest troværdige) kilder fortæller den rigtige historie.

Som et kuriosum kan nævnes, at FN's "specielle koordinator for den mellemøstlige fredsproces," norske Tor Wennesland om tirsdagen udtalte, at

"alle anstrengelser for at mindske gnidninger skulle støttes, mens provokationer, spredning af misinformation og opfordring til vold skulle afvises kategorisk."

Den sidste sætning er naturligvis en hentydning til den palæstinensiske propaganda, som kører for fuld skrue med det formål at opildne til yderligere vold på Tempelbjerget.

Vi er altså kommet dertil, hvor det ellers notorisk anti-israelske FN udviser mere forståelse for den jødiske stats kvaler end Berlingskes mellemøstkorrespondent.


Læs mere om Berlingskes Carolina Kamil:

Berlingske kolporterer myten om apartheid i Israel,
23. februar 2021

Berlingske udelader vigtige detaljer om Sheikh Jarrah,
22. maj 2021

Berlingske beskriver Israels nye premierminister som morder,
19. juni 2021


Se også: Interview på den amerikanske tv-station CNN med Israels premierminister, Naftali Bennett, bl.a. andet om urolighederne på Tempelpladsen og spørgsmålet om israelsk politis aktion imod stenkastende palæstinensere i Al Aqsa-moskeen. Læs her i Times of Israel (på engelsk).


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.