Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

Israel-Online, 28. juli 2018 (opdateret 29. juli 2018)
Tendentiøs eller sjusket artikel fra Ritzau?

Af Dan Harder

I en notits med overskriften "Israel vil udvide bosættelse som svar på knivangreb" (også her på dr.dk) begår Ritzau, vanen tro, en række meningsforstyrrende fejl.

Indledningsvis giver overskriften indtryk af, at den israelske regering har besluttet at bygge huse på Vestbredden som reaktion på det seneste palæstinensiske terrorangreb, hvor én israeler blev dræbt og to andre såret. Det er ikke tilfældet. Påstanden baseres alene på en udtalelse fra den israelske forsvarsminister, Avigdor Lieberman.

Man kan ikke udelukke, at der senere vil blive truffet en sådan beslutning, men det er journalistisk uacceptabelt at påstå at det allerede er tilfældet. De 400 huse, som nævnes af Lieberman, er del af en eksisterende plan om at bygge 1000 huse i bosættelsen, som endnu skal igennem en typisk langvarig godkendelsesproces.

Mens Ritzau åbenbart gerne fremhæver en israelsk politikers tilfældige udtalelse, hvis den kan sætte Israel i et negativt lys, refererer nyhedsbureauet interessant nok aldrig til de mange uhyrlige, terrorstøttende og antisemitiske udtalelser, som løbende kommer fra højtstående palæstinensiske politikere, herunder selvstyreformand Mahmoud Abbas. Hvorfor mon denne markante forskel?

Dernæst beretter Ritzau i notitsen om "en anden dødelig hændelse, hvor to palæstinensere, hvoraf den ene er et barn, fredag blev skudt i hovedet af en israelsk soldat i den sydlige del af Gazastriben [min fremhævelse]." Også her er der tale om grov misrepræsentation af virkeligheden.

Med formuleringen får Ritzau det til at lyde som om én enkelt israelsk soldat har skudt to palæstinensere i hovedet, hvorved der skabes en slags balance i forhold til det palæstinensiske terrorangreb omtalt i notitsen.

Men dels der er i realiteten tale om to separate hændelser to forskellige steder på grænsen mellem Israel og Gaza, og dels blev de to ikke myrdet med koldt blod, som i det palæstinensiske terrorangreb. Tværtimod var der tale om palæstinensiske angreb på den internationalt anerkendte israelske grænse, hvor omkring 7000 palæstinensere ifølge det israelske militær deltog i voldelige optøjer og angreb på israelske soldater.

Ydermere bør man tage det forbehold, at oplysningerne om de to palæstinenseres død kommer fra de Hamas-kontrollerede myndigheder i Gaza. Den slags historier har før vist sig at være forkerte, hvorfor det ville være på sin plads både at angive kilden samt at tage informationen med et gran salt.

Mens en Hamas-talsmand påstår at israelske soldater dræbte den 12-årige dreng med vilje, kunne en øjenvidneberetning antyde at i hvert fald den anden dræbte, en 43-årig mand, blev ramt af en vildfaren kugle affyret imod en gruppe af angribende palæstinensere. De præcise omstændigheder kendes endnu ikke, men vil måske komme for en dag, når episoderne er blevet undersøgt nærmere.

Under alle omstændigheder skaber Ritzau, ved helt at udelade konteksten, en falsk ækvivalens mellem hændelserne, der alle - som det oftest er tilfældet - var forårsaget af palæstinensiske angreb på israelere.

Endelig fortæller Ritzau, at "mange palæstinensere [støtter] angreb på israelske bosættere, da det anses som modstand mod de voksende bosættelser," hvilket nok skal lyde rimeligt i mange danske ører (selvom ethvert bevidst angreb på civile er imod krigens love). Hvad Ritzau ikke fortæller er, at mange palæstinensere, herunder deres (såkaldt moderate) politiske ledere, støtter angreb på civile israelere over en bred kam. Selvstyret promoverer og hylder aktivt terrorisme, og belønner den økonomisk.


Update, 29. juli 2018:

Dagen efter den 17-årige palæstinenser, der begik terrorangrebet omtalt i Ritzaus artikel, og som kostede en civil israeler livet og sårede to, blev morderen (der selv blev dræbt under terrorangrebet) ophøjet til "martyr" af både det palæstinensiske selvstyre og Mahmoud Abbas' parti, Fatah.

Terroristens martyrdød udløser ifølge palæstinensisk lov en livslang månedlig økonomisk ydelse til gerningsmandens familie. Selvstyrets hyldest af terroristen burde kaste en Ritzau-notits af sig, da den systematiske financielle og politiske støtte til terror udgør et af de største problemer i konflikten med Israel. Men det synspunkt er Ritzaus nyhedsbureau åbenbart ikke enig i.


Flere indlæg om Ritzaus Israel-dækning:

Ritzau og DR misinformerer om 'jødisk nationalitetslov',
19. juli 2018

Ritzau vender historien på hovedet - igen, 16. marts 2018

Ritzau vender historien på hovedet, 22. januar 2018

Ritzau misinformerer om Jerusalems historie, 7. december 2017

Ritzau promoverer sejlivet myte om FN og Israel - igen, igen,
20. oktober 2017

Ritzau beskylder Israel for palæstinensisk terror, 15. juli 2016

Ritzaus manglende præcision bliver til misinformation,
2. januar 2016

Selektiv dansk mediedækning, 4. oktober 2015

Ritzau misinformerer - igen, 19. juli 2013

Ritzau har rod i de historiske fakta, 23. juni 2013

Uunderbyggede anklager mod Israel fra DR og Ritzau,
4. august 2009

Mediernes troværdighed, 11. august 2003


Tilbage

 

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.