Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

Israel-Online, 8. august 2022
Sune Haugbølle - islamisternes advokat på dr.dk

Af Dan Harder

Søndagens våbenhvile afsluttede tre dages kampe mellem Israel og den Gaza-baserede terrorgruppe Islamisk Jihad. kamphandlingerne blev kortvarige, men Danmarks Radio forspildte ikke chancen for at bringe et interview med en af Danmarks mange venstreorienterede, anti-israelske mellemøsteksperter.

Det blev Sune Haugbølle, mellemøstforsker ved Roskilde Universitet, som traditionen tro kom med en række uunderbyggede anklager imod Israel om blandt andet at ville afstraffe palæstinenserne kollektivt og angribe Gaza for at opnå politisk popularitet. Hovedbudskabet i artiklen er, at der ligger slette hensigter bag israelernes handlinger.

Sune Haugbølle:

"Israel ser Hamas som en komplet uforsonlig modstander, og for Israel er blokaden og luftangrebene en måde at lave en kollektiv afstraffelse af de palæstinensiske indbyggere i Gaza, fordi Hamas stadig har kontrollen i området."

Hvorfra ved Sune Haugbølle, at hensigten er at afstraffe en befolkning og ikke blot - og nok mere sandsynligt - at bekæmpe en terrororganisation, som ønsker Israels udslettelse og systematisk angriber israelske civile? Vi andre bekæmper jo terrorgrupper rundt omkring i verden, uden at det udløser anklager om, at vi ønsker en hel befolkning ondt. Hvorfor denne forskel, når det kommer til den jødiske stat?

Det er også interessant, at Sune Haugbølle bemærker, at israelerne ser Hamas som en uforsonlig modstander. Ser Sune Haugbølle det anderledes? Hvilke indikationer er der på, at Hamas ønsker fred med Israel? Naturligvis ingen.

I et afsnit med den lidet objektive overskrift "Gaza er ofte under angreb" stiller DR-journalist Laura Kirkebæk-Johansson, der selv har en fortid som Palæstina-aktivist, med påtaget uvidenhed sin åndsfælle, Sune Haugbølle, det lidt - undskyld mit franske - dumme spørgsmål: "Men hvorfor er det ofte netop Gaza, der er centrum for de blodige konflikter?"

Her har Sune Haugbølle selvfølgelig chancen for at fortælle sandheden, nemlig at Gaza ledes af den islamistiske Hamas-bevægelse, der har som erklæret mål at udslette Israel og gør alt hvad de kan for at dræbe så mange israelske civile som overhovedet muligt, mens man afviser enhver tanke om et kompromis, som ville tillade den jødiske stats fortsatte eksistens. Han kunne også forklare, at ville Hamas det, kunne palæstinenserne i Gaza få fred med Israel i morgen.

Men sådan går det ikke. I stedet svarer Sune Haugbølle på det indstuderede spørgsmål:

"Israel er bekymrede for, at militante grupper som Islamisk Jihad og Hamas kan øge deres kapacitet til at angribe ind i Israel. Nogle gange angriber Israel præventivt, og andre gange kan det være, at de blander sig i palæstinensisk politik, hvor man for eksempel ønsker at svække Hamas internt og få dem til at fremstå svage. Der er både politik og storpolitik i angrebene."

Forestillingen om, at der altid ligger et fordækt (her politisk) motiv bag enhver israelsk handling, er en tilbagevendende tvangstanke i den venstreorienterede "anti-zionistiske" ideologi. Kunne det måske tænkes, at de israelske ledere ganske enkelt føler sig forpligtede til at bekæmpe en fjende, som har svoret landets undergang?

Sune Haugbølle understreger dog, at

"Hamas ligeledes bruger deres militære magt politisk,"

men tilføjer, at det sker

"... for at presse Israel til i sidste ende at kunne forhandle en ophævelse af blokaden."

Og senere i artiklen:

"Deres arsenaler er ikke genopbygget tilstrækkeligt efter sidste år til at lave en længere kampagne, som kan presse Israel."

Nu handler det om den islamistiske organisation, Hamas, som er på EU's liste over terrorgrupper, og så er logikken lige omvendt. Sune Haugbølle tror ikke på Hamas' egne ord, når organisationen erklærer Israels ødelæggelse som sit endelige mål. I Sune Haugbølles (omvendte) optik har islamisterne rene hensigter: De ønsker blot den israelske (og antageligt også den egyptiske) blokade ophævet, så de kan leve et værdigt liv i fred og ro.

Men det er jo ikke sandt. Hamas affyrede raketter imod Israels civilbefolkning flere år inden blokaden blev indledt. Og før raketterne var det selvmordsbomber i israelske caféer og busser. Det er igen et udtryk for, at Sune Haugbølle vælger at agere advokat for den islamistiske terrorgruppe i stedet for at levere den saglige, objektive analyse, han bliver betalt for.

Sune Haugbølle, fortsat:

"[D]en israelske regering og militæret ønsker at opretholde en magtbalance og bevise overfor deres egen befolkning, at de er i stand til at forsvare sig mod grupper som Islamisk Jihad og Hamas."

Igen tillægger Sune Haugbølle israelerne negative hensigter. Det handler ikke om at svække en fjendtlig terrorgruppe, men derimod om at opnå "magt" og popularitet. Man hvorfra ved den danske mellemøstforsker, at de israelske ledere tænker disse tanker?

Sune Haugbølle, fortsat:

"Selvom Israel påstår, at de prøver at undgå civile mål, så er Gaza så tæt befolket, at det stort set er umuligt at undgå civile mål, når man laver angreb her."

Bemærk ordet "påstår," som tydeligt indikerer, at Sune Haugbølle ikke tror på israelernes forsikringer om, at man gør sig umage med at minimere civile tab på fjendens side. Men hvorfra ved han, at det ikke er tilfældet?

Hvad vi til gengæld ved, er, eksempelvis, at den israelske hær i stort omfang sender SMS'er og ringer til folk i huse, som de planlægger at angribe, selvom de derved mister overraskelsesmonentet og giver fjenden mulighed for at omgruppere og undslippe et givent angreb. Ingen anden krigsførende nation har, mig bekendt, nogensinde i historien gjort sig den ulejlighed.

Den anden del af Sune Haugbølles påstand er ligeledes usand. Det er ikke umuligt at undgå at ramme civile. Det beviser Israel igen og igen ved at gennemføre sine angreb med uhyre præcision. Det kom selveste Gaza-chefen for FN-agenturet UNRWA, for skade at indrømme i et interview i forbindelse med Israels 11 dage lange krig med Hamas i maj sidste år.

At civile alligevel beklageligvis bliver ramt, når Israel fører krig i Gaza, skyldes hovedsagligt, at Hamas systematisk begår den dobbelte krigsforbrydelse, det er at foretage deres angreb på israelske civile fra områder med palæstinensiske civile. Det er den helt forkastelige og dybt ulovlige aktivitet, som rent faktisk finder sted, og som Sune Haugbølle burde fordømme - eller i det mindste beskrive - i stedet for at fantasere om, hvad der måtte findes af onde tanker i jødiske hoveder.

Summa summarum: Palæstina-aktivist interviewer Palæstina-aktivist. Kritisk, oplysende journalistik? Ikke i denne omgang.


Update: Den 26. september 2022 har DR udstyret artiklen på dr.dk med en "rettelse," hvoraf det fremgår, at "Sune Haugbølle i maj 2021 var medunderskriver af et debatindlæg, hvor der blev opfordret til sanktioner mod Israel." Se også "Fejl og fakta" på DR's hjemmeside. Israel-Online bifalder DR's pludselige, nye praksis med at varedeklarere en anti-israelsk mellemøstforsker. Lad os håbe, det er en ny trend.


Læs også om det anti-israelske manifest i dagbladet Poliken, som Sune Haugbølle var medunderskriver af i forbindelse med sidste års krig mellem Israel og Hamas.


Læs mere om misinformation i DR's artikler vedrørende sidste års Gaza-krig:

DR retfærdiggør Hamas' krig imod Israel, 21. maj 2021

DR: Hamas ønsker fred med Israel, 19. maj 2021

DR's udlægning af Sheikh Jarrah-striden er ensidig og misvisende, 18. maj 2021

DR: Jerusalem er ikke Israels hovedstad, 13. maj 2021

FN-chef: Israel overholdt krigens love, 30. maj 2021

FN-chef suspenderet for at fortælle sandheden efter klage fra samarbejdspartneren Hamas, 2. juni 2021 (på engelsk)


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.