Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

Israel-Online, 30. maj 2021
FN-chef: Israel overholdt krigens love

Af Dan Harder

Gaza-chefen for UNRWA, FN's særlige agentur for palæstinensiske flygtninge, Matthias Schmale, kom i et tv-interview søndag den 23. maj for skade at sige sandheden om Israels krigsførelse i Gaza: At Israels angreb havde været præcise, sofistikerede og generelt ikke rettet imod civile.

Bedt om at kommentere den israelske hærs udmelding om, at dens angreb havde være meget præcise imod Hamas' militære mål, svarede Matthias Schmale:

"Jeg er ikke militær ekspert, men jeg vil ikke benægte det. Det er også mit indtryk, at måden, hvorpå det israelske militær har angrebet over de seneste 11 dage, er ganske sofistikeret."

"Så ja, de ramte ikke, med enkelte undtagelser, civile mål."

"Så præcisionen var der, men der var et uacceptabelt og ubærligt tab af liv på den palæstinensiske side."


Lederen af UNRWA i Gaza, Matthias Schmale, udtaler sig til israelsk tv om den netop overståede krig mellem Israel og Hamas, 23. maj 2021.

De enkelte undtagelser, FN-chefen sigtede til, var enten bygninger, som blev ramt ved et uheld, fordi de var tæt på et militært mål, eller bygninger, som husede boliger eller andre civile aktiviteter, men som Israel hævder, også blev brugt af Hamas til militære formål. Hvis det sidste er sandt, er disse mål helt legitime i henhold til krigens love. Det har dog indtil videre været umuligt at afgøre med sikkerhed, om den israelske hærs vurderinger har været korrekte.

Et særligt spektakulært eksempel var den bygning, som blandt andet husede det amerikanske medie Associated Press' kontorer i Gaza. Her advarede hæren dog på forhånd, som i flere andre tilfælde, hvor man har forventet, at civile kunne komme i skudlinjen, sådan at bygningen kunne evakueres forud for angrebet.

Det er en taktik, som Israel ofte har brugt i forsøget på at minimere civile tab på fjendens side - også selvom man ikke nødvendigvis er forpligtet til det i henhold til krigens love, og selvom man selvfølgelig derved mister overraskelsesmomentet og giver fjenden mulighed for at flytte både mandskab og materiel.

Israel "overopfylder" således sine forpligtelser, for nu at bruge et udtryk fra Anders Henriksen, der var lektor på Københavns Universitet og leder af Centre for International Law and Justice (CILJ), da han i 2014 udtalte sig til dagbladet Politiken:

"Genève-konventionerne opstiller en række meget detaljerede regler for krigsførelse, men de i denne sammenhæng måske mest relevante krav er, at der skal skelnes mellem civile og kombattanter, og at man skal minimere civile tab samt afveje de civile tab i forhold til den militære fordel ved en given handling."

"Men det er vigtigt at holde fast i, at i henhold til Genève-konventionerne må Israel gerne dræbe Hamas-krigere, og som udgangspunkt gør Israel meget mere end stort set alle andre lande for at undgå civile tab. Når Nato – og Danmark – bomber i f.eks. Libyen eller Kosovo, ringer vi ikke til folk i forvejen og advarer om det, så på den måde kan man sige, at Israel overopfylder sine forpligtelser."

At Israel, ligesom andre demokratier (som udgangspunkt) overholder krigens love, burde man jo kunne sige sig selv. Men i den eksisterende medievirkelighed fuld af hadefuld anti-israelsk propaganda og systematisk misinformation, er det faktisk en sjældenhed, at nogen - og i særdelehed en repræsentant for UNRWA - står frem og siger sandheden.

Der gik da heller ikke længe, før Matthias Schmale måtte ud og undskylde for at have talt sandt. Det ville hverken terrororganisationen Hamas eller selvstyret i Ramallah finde sig i. Efter en række palæstinensiske NGO'er 25. maj gik ud med en samlet kritik af udmeldingen fra UNRWA, der ellers normalt er palæstinensernes trofaste allierede i kampen imod Israel, forsøgte FN-chefen i en række indlæg på Twitter at glatte ud:

"Recent remarks I made on Israeli TV have offended & hurt those who had family members & friends killed & injured during the war that has just ended. I truly regret to have caused them pain".

"There is no justification whatsoever for killing civilians. Any civilian killed is one too many. It is simply unbearable that so many innocent people have paid with their lives."

"Military precision and sophistication are never a justification for war."

Matthias Schmale vendte således fluks tilbage til det sædvanlige anti-israelske vrøvl. For selvfølgelig kan det retfærdiggøres at angribe Hamas, der sender tusindvis af raketter imod israelske civile, også selvom det beklageligvis koster civile i Gaza livet. Det er helt inden for rammerne af krigens love.

Den FN-kritiske NGO, UN Watch, beskyldte derefter Matthias Schmale for at være blevet presset til at undskylde for at have afveget fra "palæstinensernes falske narrativ":

"UNRWA Gaza Director admits on Israeli TV that Israeli airstrikes were targeted [against military targets] and the IDF operated within the laws of war.

Has @matzschmale been forced into making an apology for deviating from the Palestinians' false narrative?"

Og det fik så FN-chefen til 26. maj at beskylde UN Watch og en række israelske tv-stationer for manipulation:

"This is blatant manipulation of my interview, I did NOT say the IDF operated within the laws of war. Killing more than 200 civilians including innocent women & children is NOT acting within laws of war"

Så kender vi UNRWA igen. Nu med den sædvanlige Hamas-løgn om, at alle de dræbte palæstinensere er civile.

Men katten er ude af sækken. Matthias Schmale sagde faktisk til israelsk tv, at Israel (eventuelt med få undtagelser) kæmpede inden for krigens love. Så der er ikke tale om manipulation. Der er tale om, at en UNRWA-chef for en gangs skyld kom til at sige tingene, præcis som de er.


Lidt om UNRWA:

UNRWA er FN's særlige agentur, som har til opgave at tage sig af palæstinensiske flygtninge og deres efterkommere. Alle andre flygtninge i verden håndteres af FN's normale flygtningeagentur, UNHCR. Sidstnævnte har til opgave at nedbringe antallet af flygtninge i verden, blandt andet gennem repatriering eller genbosættelse i værtslande.

UNRWA lader derimod til at have den modsatte ambition: at få antallet af palæstinensiske flygtninge til at vokse, sådan at de kan bidrage til fastholdelsen af et politisk pres på Israel. Ifølge UNRWA selv er det oprindelige antal flygtninge på ca. 750.000 i dag svulmet til omkring 5 mio.

I Gaza arbejder UNRWA tæt sammen med Hamas, blandt andet om antisemitisk undervisning i agenturets skoler.


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

     
Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.