Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

Israel-Online, 21. maj 2021
DR retfærdiggør Hamas' krig imod Israel

Det israelske missilforsvarssystem, Iron Dome, i aktion, 14. maj 2021.

Af Dan Harder

I en længere artikel på dr.dk forsøger to DR-journalister, Maya Nissen og Michael S. Lund (14. maj 2021) at give fyldestgørende svar på otte spørgsmål om den aktuelle krig imellem Hamas i Gaza og Israel.

Det går ikke så godt.

Hele artiklen er præget af en generelt undskyldende og retfærdiggørende tilgang til terrororganisationen Hamas' tæppebombning af israelske beboelsesområder.

Den grundlæggende konflikt mellem israelere og palæstinensere beskrives således:

"Bag den seneste eskalering ligger den helt grundlæggende konflikt om den israelske besættelse af Østjerusalem og Vestbredden og blokaden af Gaza."

Det er jo godt nok den gængse fremstilling i danske medier. Man kunne også - mere retvisende - sige: Bag den seneste eskalering ligger den helt grundlæggende konflikt om den manglende palæstinensiske accept af den jødiske stats ret til at eksistere.

For realiteten er jo, at palæstinenserne gentagne gange er blevet tilbudt en stat. Men de bliver ved med at sige nej - og så vidt muligt helt afvise overhovedet at forhandle - så længe oprettelsen af en palæstinensisk stat ledsages af et krav om en afslutning på konflikten med den jødiske.

Der er også et systematisk problem med kronologien i fremstillingen af Hamas' krig imod Israel:

"Konflikten mellem Hamas og Israel har aldrig ligget stille, og der er jævnligt israelske bombeangreb i Gaza og raketter, som skydes afsted fra Hamas og andre grupper mod Israel."

Her burde man nok mere retvisende, og i den rette kronologiske orden, have skrevet: "... der er jævnligt raketter, som skydes afsted fra Hamas og andre grupper mod beboelsesområder i Israel, med israelske gengældesangreb på militante i Gaza til følge."

Sandheden er jo, at hvis Hamas opgav sin krig og sine angreb imod Israel, kunne der blive fred i morgen. Blokaden imod Gaza har jo - trods ondsindede påstande om et jødisk behov for at undertrykke palæstinenserne - alene til formål at begrænse Hamas' evne til at opruste militært og føre organisationens terrorkrig imod den israelske civilbefolkning.

Men DR-journalisterne insisterer på, at Hamas' kamp er legitim:

"Officielt kæmper Hamas mod Israel for at få ophævet blokaden mod Gaza og besættelsen og for at få en palæstinensisk stat."

Det er bare ikke rigtigt. Hamas kæmper faktisk helt officielt for at erstatte den jødiske stat med et islamisk Palæstina. Det ønsker man bare ikke, at læserne skal vide. Så også i en indsat infoboks med titlen "Fakta om Hamas" promoverer man fiktionen om Hamas' legitime frihedskamp:

"Bevægelsen ønsker besættelsen ophævet og har på et tidspunkt antydet, at de godt kunne støtte en to-statsløsning, hvor israelerne og palæstinenserne deler området og Jerusalem mellem sig."

Det lyder jo unægteligt rimeligt. Men det er desværre mere fup end fakta. Det er ren pro-Hamas-propaganda, som intet har med virkeligheden at gøre, målrettet et internationalt publikum. Hamas kæmper - både ifølge organisationens charter og ifølge det lederes utallige udtalelser - for et islamisk Palæstina "fra Jordanfloden til Middelhavet." Det er ingen hemmelighed.

Det er rigtigt, at der har været "antydning" af opblødning, men den har aldrig materialiseret sig i et politisk program, som accepterer Israels fortsatte eksistens. Det er decideret misvisende at nævne den ganske marginale og udelukkende taktiske antydning, som aldrig blev til andet end netop en antydning, uden også at nævne Hamas' egentlige mål, nemlig ødelæggelsen af Israel. Det er et (dog heldigvis næppe vellykket) forsøg på at føre læserne bag lyset.

Endelig præsenteres Hamas' rivaler i det palæstinensiske selvstyres dominerende parti, Fatah, i en faktaboks som tilhængere af forhandling med henblik på oprettelsen af en palæstinensisk stat:

"Fatah, som er ledet af præsident Mahmoud Abbas, arbejder for en to-statsløsning og har anerkendt Israel som forhandlingspartner i eventuelle fredsforhandlinger.

Selvstyreregeringen var tænkt som en 'overgangsmyndighed' inden en egentlig palæstinensisk stat."

Det er i princippet rigtigt. I hvert fald hvis man tager organisationens officielle budskab på den internationale scene for pålydende. Men billedet ville blive mere fuldendt med tilføjelsen:

"Men da selvstyret blev tilbudt en sådan stat under de Bill Clinton-ledede forhandlinger i 2000, afviste de den og indledte efterfølgende en fem år lang terrorkampagne, som kostede over 1000 (hovedsagligt civile) israelere livet."

Danmarks Radio har som public service-organisation pligt til at give et retvisende og balanceret billede af virkeligheden i stedet for at fungere som propagandaorgan for to palæstinensiske diktaturer, der begge bruger terror som strategisk våben.


Opdatering 27. maj 2021:

Danmarks Radio har efter henvendelse fra Israel-Online lavet en rettelse af faktaboksen om Hamas, således at den meget misvisende tekst

"Bevægelsen ønsker besættelsen ophævet og har på et tidspunkt antydet, at de godt kunne støtte en to-statsløsning, hvor israelerne og palæstinenserne deler området og Jerusalem mellem sig."

nu er erstattet med:

"Bevægelsen ønsker den israelske stat opløst og erstattet af en palæstinensisk stat, men har samtidig antydet, at de kan acceptere en form for to-stats-løsning."

Det er bedre. Man kan diskutere, om det er rimeligt at medtage Hamas' taktiske flirten med accept af en midlertidig tostatsløsning, når organisationens endelige mål fortsat er - og hele tiden har været - Israels ødelæggelse. Men nu er faktaboksen da i det mindste ikke ren fiktion.


Læs mere om DR-journalist Maya Nissens artikler på dr.dk her:

DR: Jerusalem er ikke Israels hovedstad, 13. maj 2021

Og her:

DR's udlægning af Sheikh Jarrah-striden er ensidig og misvisende, 18. maj 2021


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.