Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 

Danske Mellemøst-eksperter er systematisk imod Israel
Antisemitiske teorier fra Ole Wæver på tv2.dk
7. november 2023

Af Dan Harder

I en artikel på tv2.dk 7. november 2023 hjælper Ole Wæver, professor i international politik på Københavns Universitet, TV2-journalist Mikkel Secher med at finde ud af, hvorfor mon Israel "kan slippe afsted med ting, som de færreste andre lande kan."

Grundpræmissen for artiklen er altså, at Israel, dvs. jøderne, reelt har mere albuerum end andre folkeslag. Det er en forestilling, som emmer af antisemitisme.

At virkeligheden er den stik modsatte, nemlig at Israel beviseligt kritiseres mere end noget andet land på kloden, ikke mindst i FN-regi, ændrer ikke på Ole Wævers forestilling om, at Israel, altså jøderne, nyder uretmæssige privilegier.

En af hovedårsagerne skal ifølge Ole Wæver findes i Vestens dårlige samvittighed over holocaust:

"Hele forhistorien med holocaust gør, at der særligt i Europa er en form for kollektiv skyldfølelse og skam over for jødernes skæbne og et ansvar for at gøre det godt igen. En forpligtelse for at tage Israels sikkerhed ekstra alvorligt."

Det manglede da også bare, kunne man indvende.

En anden åbenlys årsag til, at Israel er en naturlig alliancepartner for USA og Vesten, er selvfølgelig, at landet som det eneste demokrati i Mellemøsten deler værdier med os.


Ole Wæver flirter med antisemitisk teori

Men i Ole Wævers optik må der nok alligevel stikke noget mere under. Og det er angiveligt noget med "alliancemønstre":

"Derfor er der også nogle globale alliancemønstre, der har indflydelse på, hvordan vi i Vesten behandler dem, som står på vores side."

Det lyder lidt uldent. Men hvad er der efter Ole Wævers opfattelse så galt med de alliancemønstre? Det giver han svar på her:

"I spidsen står USA, som har viklet sig ind i en gensidig relation med Israel, hvor det bliver en selvopfyldende profeti, at amerikanerne skal være Israels garant."

Aha, nu forstår vi, hvad han mener! USA's støtte til Israel er ifølge Ole Wæver ikke frivillig. Man har på en eller anden måde ufrivilligt fået "viklet sig ind i" en alliance med Israel.

Men hvordan er det dog sket? Måske har jøderne ligefrem snøret eller afpresset amerikanerne til at støtte sig?

Det er en meget bemærkelsesværdig formulering fra Ole Wævers side, der minder lidt om gammeldags antisemitisme, ifølge hvilken jøderne bag kulisserne trækker i trådene (som andre bliver viklet ind i) og på den måde styrer verden.

Men det er ikke bare antisemitisk, det er også usandt.

Naturligvis støtter USA og Vesten sine allierede, herunder andre demokratier, som man deler værdier med. Det gælder ikke kun Israel, men f.eks. også Sydkorea og Taiwan, som ligeledes trues af diktaturer. Og nu senest Ukraine.

Men når det kommer til jøderne, vil nogle mennesker alligevel helst lede efter en fordækt og illegitim grund.


Mere antisemitisme: Jøderne kontrollerer USA

Ole Wæver fortsætter sin flirten med den antisemitiske konspirationsteori, at Israel ikke helt fortjener USA's støtte. Han forklarer,

"at der internt i USA også er kritikere af landets meget proisraelske linje, og at kritikerne mener, at USA er gået længere, end det giver mening i forhold til landets egne interesser."

Ja, selvføgelig er der det. Sådan fungerer demokratiet. Der er forskellige meninger. Men i Ole Wævers optik "tør" den amerikanske præsident ikke gøre det rigtige og gå imod Israels interesser:

"Men det er blevet en del af selvforståelsen som amerikansk præsident, at det nærmest er et succeskriterie at være Israels redningsmand, og derfor tør man ikke som præsident at være rigtig kritisk."

Ole Wæver lader igen forstå, at der er noget fordækt på spil. Truer jøderne bag kulisserne den amerikanske præsident og styrer hans "selvforståelse"?

Ole Wæver har simpelthen ikke fantasi til at forestille sig, at amerikanske præsidenter ganske enkelt støtter Israel, fordi det amerikanske folk generelt er pro-israelsk. Men det er sådan, det er. Og politikere i demokratier kan ikke lide at lægge sig ud med for store dele af befolkningen.


Det er den jødiske lobby!

Hvis man på vej gennem artiklen endnu er usikker på, hvad Ole Wæver mener, toner han endelig rent flag: Det er den jødiske lobby!

Ole Wæver henviser ifølge artiklen til en kendt, anti-israelsk propaganda-bog, som, med artiklens ord, søger at påvise:

"at USA rationelt set skulle have været mere kritisk over for Israel, men at et stort israelsk lobbyarbejde har påvirket det amerikanske standpunkt."

Så er vi tilbage ved den klassiske antisemitisme: Det er den jødiske lobbys skyld. Jøderne har mere indflydelse, end de er berettiget til. De styrer USA ved at agere bag kulisserne.

Jo, der findes pro-israelsk lobbyvirksomhed. Men sådan fungerer det amerikanske system. Der findes mange lobby-grupper. Det er helt legitimt. De sætter dagsordner og formidler deres budskaber gennem gode argumenter og reklamekampagner. Men de tvinger ingen politikere til at gøre noget bestemt.

Og hvem bestemmer, hvad der er "rationelt"? Gør Ole Wæver? Politik er politik, og politikere gør enten, hvad de finder rigtigt, eller hvad der er flest stemmer i. Så når amerikanske præsidenter støtter Israel, må forklaringen være en af de to.

Kun antisemitter forestiller sig, at jøderne har mere indflydelse, end de har ret til. Så hvis du synes, at Ole Wævers teorier lyder som god, gammeldags, klassisk antisemitisme, er det nok fordi, det er det.


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.