Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 

Israel-Online, 12. oktober 2023 (opdateret 14. nov. 2023)
Usmagelig propaganda på dr.dk

Af Dan Harder

Bemærk: Artiklen er opdateret 14. november 2023 med information om DR's behandling af klagesag - se nederst.

Der er krig mellem Israel og terrororganisationen Hamas i Gaza igen. Og den altid parallelle propagandakrig er nu også ved at komme op i omdrejninger.

Et af de store problemer i medierne er ofte noget så elementært som kildekritik. Den er fuldstændig fraværende i en artikel på dr.dk i dag med overskriften "Israelerne er 'fuldt ansvarlige for de sårede."


Mikrofonholderi for massemordere af jøder

Den "vurdering" kommer fra "sundhedsministeriet" i Gaza, som det meste af artiklen i øvrigt er baseret på, og som naturligvis er en underafdeling af Hamas, som betragtes som en terrororganisation af både EU og Danmark.

Det er som om, Danmarks Radio ikke forstår den sammenhæng.

Bl.a. citeres en "pressemeddelelse udgivet af Gazas sundhedsministerium."

Kom ind i kampen: Det er en pressemeddelelse fra en terrorgruppe, som netop har begået den mest omfattende massakre på jøder siden Holocaust!

I artiklen citeres også en "Medhat Abbas, generaldirektør for Gazas sundhedsministerium." Hvem tror DR, han arbejder for og svarer til? Terrororganisationen Hamas, naturligvis.

Den slags skal varedeklareres som et partsindlæg fra Hamas og ikke pakkes ind i betegnelsen "sundhedsministerium." Hver gang, man citerer sundhedsministeriet i Gaza skal det bemærkes, at det i realiteten er Hamas. Ellers er det en ufyldestgørende og ikke-retvisende kildeangivelse.


På israelske hospitaler har man det sjovt

Et andet problem med artiklen er om muligt endnu værre: Her laves der en sammenligning af situationen på et hospital i Gaza med et i Israel ved, at man viser billeder af grinende israelere og glade hospitalsklovne på det israelske hospital.

Artiklen indeholder hele ni fotos fra Gaza af ulykkelige palæstinensere med sårede mennesker. Og så er der to fotos af israelere, der har det sjovt og hygger sig, ledsaget af følgende tekst:

"Billeder fra Israels Beersheva Hospital er svære at sammenligne med dem fra Gaza. Her er der plads til klovne der skal underholde hospitalets patienter og ansatte."

Som om det bare er skæg og ballade i Israel for tiden.

Mens hele Israel - ja, vel det meste af verden - er i chok, umiddelbart efter at 1000 civile israelere er blevet henrettet på den mest bestialske måde og hundredvis af israelere ligger på hospitalerne og kæmper for deres liv.

Det er en direkte usmagelig fremstilling, som kun kan beskrives som hadefuld, anti-israelsk propaganda.


Praktikant laver krigspropaganda

Det skal bemærkes, at journalisten bag artiklen, Mana Barvar, er en journaliststuderende fra SDU, som p.t. er i praktik på Danmarks Radio. Måske lidt letsindigt af DR at lade en praktikant varetage stof, så sensitivt som den israelsk-palæstinensiske konflikt?

Men der må jo alligevel være en redaktør, som har godkendt artiklen. Det er rystende, at den slags kan passere på en public service-kanal som Danmarks Radio.

Jeg har derfor skrevet til DR's klageinstans og insisteret på, at artiklen omgående laves om, så den rædselsfulde billedserie balanceres, så den viser, at der er lidelse på begge sider af konflikten, at det retvisende fremgår, at der er mange hårdt sårede på de israelske hospitaler, samt at udsagnene fra "Gazas sundhedsministerium" varedeklareres som partsindlæg fra Hamas.

Jeg har også udbedt mig en uforbeholden undskyldning på en prominent plads, som for eksempel forsiden af dr.dk og/eller et indslag i TV-avisen, så der er bedst mulig chance for, at den slags ikke gentager sig.


Opdatering 14. november 2023:

Redaktionen på Danmarks Radio afviste i første omgang Israel-Onlines klage med en standardskrivelse. Da sagen blev anket til "lytternes og seernes redaktør" på DR, Jesper Termansen, blev billedserien af de grinende israelske hospitalsklovne - samt teksten med sammenligningen af situationen på hospitaler i henholdsvis Gaza og Israel - dog pludselig fjernet fra artiklen på dr.dk og erstattet af en "disclaimer" om, at "[billed]serien er fjernet, da koblingen til artiklens hovedvinkel var for uklar."

Jesper Termansen fandt, at artiklen ganske rigtigt led af manglende kildekritik. Han kritiserede også, at man havde spist klager af med en standardskrivelse.

Med hensyn til den nu fjernede billedserie af israelske hospitalsklovne, har DR Udland forklaret til Jesper Termansen, at "billedserien var uden relevans for artiklen."

Ikke desto mindre kritiserer Jesper Termansen i sin afgørelse, at DR Udland på den måde har undladt at tage stilling til spørgsmålet om tendentiøs billedbrug:

"Når klageren spørger specifikt til det, som klageren opfatter som en tendentiøs billedbrug, burde DR have svaret Dan Harder konkret på, hvorfor DR umiddelbart efter klagen har fjernet billederne af hospitalsklovnene i Israel."

Jesper Termansens vurdering er godkendt af DR's generalsekretær, Maria Rørbye Rønn. Læs afgørelsen på DR's hjemmeside her.


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.