Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

Israel-Online, 22. juni 2017
Udvalgt og udgrænset

Af Dan Harder

Ironien er til at tage at føle på. Den tysk producerede dokumentarfilm om antisemitisme i Europa, "Auserwählt und ausgegrenzt – Der Hass auf Juden" (Udvalgt og udgrænset - hadet til jøder) er blevet udvalgt og udgrænset som netop den dokumentar, der ikke må komme ud til publikum.


Den tyske avis, Bilds, online-version af dokumentarfilmen om antisemitisme i Europa, "Auserwählt und ausgegrenzt – Der Hass auf Juden" (Udvalgt og udgrænset - hadet til jøder).

Da filmen lå færdig i april, nægtede tv-stationerne, som havde bestilt den, tyske WDR (Westdeutscher Rundfunk) og fransk-tyske Arte, at vise den. Begrundelsen var, at dokumentaren i for høj grad inddrog den israelsk-palæstinensiske konflikt og kritik af Israel i spørgsmålet om europæisk antisemitisme, og i øvrigt angiveligt var af for ringe håndværksmæssig kvalitet.

Filmen er da også et partsindlæg bl.a. med det budskab, at europæisk antisemitisme i dag ofte manifesterer sig forklædt som legitim kritik af den jødiske stat, Israel. Isoleret set kunne kritikken af dokumentaren måske være berettiget, hvis ikke for det forhold, at tyske og europæiske medier generelt flyder over af anti-israelske propagandafilm fulde af løgn og misinformation, forklædt som dokumentarprogrammer.

Filmen "Udvalgt og udgrænset" har måske nok et budskab, hvilket vel egentlig er tilladt i dokumentargenren, men holder sig, i modsætning til mange anti-israelske "dokumentarfilm" til sandheden.

Konklusionen må være at en film, der langt om længe sætter fokus på den nye form for antisemitisme, hvor had og dæmonisering rettes imod den jødiske stat i stedet for imod den enkelte, europæiske jøde, åbenbart var for hård kost for ledelsen af de to tv-stationer.

I protest mod WDR's og Artes censur valgte den tyske avis, Bild, 13. juni at krænke producentens ophavsret og lægge filmen på avisens hjemmeside i en begrænset periode på 24 timer. Efter sagen udviklede sig til en mindre skandale, valgte Arte og WDR's moderselskab, ARD, endelig at vise filmen d. 21. juni, sidstnævnte dog med en efterfølgende paneldebat, hvor filmens lødighed og kvalitet skulle vurderes.

Filmen, der sætter fokus på et alvorligt problem, som i al for høj grad fejes ind under gulvtæppet af de europæiske mainstream-medier, er under alle omstændigheder værd at se. Den er p.t. tilgængelig på YouTube og Vimeo, begge steder dog endnu kun i den tyske originalversion. Et 8-minutters sammendrag med engelske undertekster kan ses her.


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

     
Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.