Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 

Israel-Online, 28. juli 2006
Hizbollahs krigsforbrydelser censureret væk i danske medier

Af Dan Harder

Den 24. juli kritiserede menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch Israel for at have brugt klyngebomber, en upræcis form for ammunition, der spreder sig over et større område, nær beboede områder i Libanon.

Helt konkret drejede det sig om et angreb på den libanesiske landsby Blida, den 19. juli, hvorved én civil var blevet dræbt og 12 såret. Human Rights Watch påpeger at den slags ammunition ifølge internationale aftaler om menneskerettigheder ikke må bruges i nærheden af civile, hvorfor Israels angreb muligvis er en overtrædelse af reglerne.

Nyheden om HRW's kritik af Israel blev bragt af alle større danske dagblade og TV-stationer den følgende dag. Det er der ikke noget opsigtsvækkende i.

Mere interessant er en pressemeddelelse fra Human Rights Watch fra ugen forinden, nærmere betegnet den 18. juli, hvor menneskerettighedsgruppen rettede en langt hårdere kritik imod Hizbollah, for med overlæg at angribe civile israelere med raketter, en nyhed, der i modsætning til kritikken af Israel, ikke var at finde i nogen af de større danske dagblade.


Hizbollahs raketter mod Haifa designet til at dræbe civile

Herunder følger uddrag af Human Rights Watch's pressemeddelelse af 18. juli 2006:

Hizbollahs raketangreb på Haifa er designet til at dræbe civile – sprænghoveder indeholder små kugler beregnet til at skade 'bløde' mål

Hizbollahs angreb i Israel søndag og mandag var i bedste fald vilkårlige angreb i civile områder, i værste fald bevidst rettede mod civile som mål. Under alle omstændigheder var der tale om alvorlige krænkelser af international humanitær lovgivning og formentlig krigsforbrydelser, udtalte Human Rights Watch i dag.

Desuden tyder de anvendte sprænghoveder på et ønske om at skade civile maksimalt. Nogle af de raketter, som er blevet sendt ind over Haifa de seneste to døgn, indeholdt i hundredvis af metalkuglestykker, som har begrænset betydning mod militære mål, men som volder stor skade på civile og på civil ejendom. Kuglerne trænger ind og sætter sig fast i kroppen og volder alvorlig skade.

Kugler fra en Hizbollah-raket fundet i en
beboelsesejendom i Haifa.

Hizbollah har ifølge rapporter affyret mere end 800 raketter ind i Israel fra det sydlige Libanon de seneste fem døgn og dræbt 12 civile og såret mange flere.

"Vilkårlige angreb på civile områder udgør en alvorlig krænkelse af international humanitær lov og kan udgøre en krigsforbrydelse,” sagde Sarah Leah Whitson, direktør for den mellemøstlige og nordafrikanske afdeling af Human Rights Watch. “Hizbollahs brug af sprænghoveder, som har begrænset militær nytte og volder ofrene store lidelser, gør kun forbrydelsen værre."

Mandag inspicerede Human Rights Watch's research team en treetagers beboelsesejendom i Haifas Bat Galim-kvarter, efter at den var blevet ramt af en raket omkring kl.15 og havde voldt betydelig skade på de to øverste etager og såret seks beboere, en af dem alvorligt. Undersøgerne indsamlede metalkugleindhold, som var trængt igennem murene i beboelsesejendommen på den anden side af gaden og nogle bilers forruder op til en husblok borte.

Søndag dræbte en Hizbollah-raket otte arbejdere i Haifas jernbanedepot. Lægerne, som behandlede de sårede, fortalte Human Rights Watch, at raketterne havde indeholdt metalkugler. Kugleindholdet har øget antallet og alvoren af skaderne ved raketangrebet, sagde lægerne.

"Efter min lægelige vurdering er de [raketterne] beregnet til at skade så mange mennesker som muligt", sagde dr. Eran Tal-Or, leder af den kirurgiske skadestue på Haifas Ramban Hospital. "Hvis man ønsker at skyde en bygning i sænk, bruger man et våben med en større sprængkraft. Og man ville ikke bekymre sig om at fylde det med kugler, som ikke gør nogen større skade på bygninger; kun på mennesker."

Lejlighed i Haifa ramt af Hizbolah-
raketter.

 

Human Rights Watch interviewede på hospitalet tre af de jernbanearbejdere, som var blevet sårede af kugleindholdet under søndagens dødbringende angreb.

"Der lød tre høje brag, og jeg begyndte at løbe ud af depotet", sagde Alek Vensbaum på 61, arbejder ved det israelske jernbaneselskab. "En af fyrene, Nissim, som senere blev dræbt, råbte til alle om at løbe i beskyttelsesrummet.

Det fjerde brag fangede mig, da jeg var næsten henne ved døren, og jeg blev ramt af sprængstykker ... Jeg blev ramt af kugleindhold i form af små metalstykker i halsen, hånden, maven og foden."

Sami Raz på 39, jernbaneelektriker, sagde, at kugleindhold trængte gennem hans lunge og satte sig fast nær hjertet. "Jeg havde frygtelig svært ved at trække vejret, efter at jeg var blevet ramt," sagde han.

Tolv mennesker blev sårede ved angrebet, fire af dem alvorligt.

Ifølge international humanitær lov må parterne i en væbnet konflikt ikke anvende våben mod civile områder, som er så upræcise, at de ikke kan rettes mod militære mål uden betydelig risiko for at skade civile. Sådanne angreb kan udgøre krigsforbrydelser. Bevidst at angribe civile er under alle omstændigheder forbudt og udgør en krigsforbrydelse.


HRW's kritik af Hizbollah ignoreret af danske medier

Da det er indiskutabelt at Hizbollah med overlæg angriber civile mål, hvilket organisationen da også i al åbenhed truer og praler med, må man konstatere, at angrebene ifølge Human Rights Watch udgør regulære krigsforbrydelser.

Under de seneste to ugers kampe har HRW kritiseret Israel indtil flere gange, hvorimod Hizbollahs vedvarende angreb på Israel kun er blevet behandlet i ovenstående pressemeddelelse. HRW's kritik af Hizbollah er dog meget hårdere end kritikken rettet imod Israel, der nærmest har karakter af venlige henstillinger.

Det er interessant, men også yderst kritisabelt, at danske medier som Danmarks Radio, TV2, Politiken, Jyllands-Posten og Berlingske Tidende alle bragte nyheden om HRW's kritik af Israels brug af klyngebomber den 24. juli, mens ingen af dem fandt kritikken af Hizbollah den 18. juli værd at bringe.

En del af forklaringen kunne være mediernes brug af nyhedsbureauet Ritzau, der har en lang historie af overvægt af Israel-kritiske nyheder. Det må dog til enhver tid være den enkelte nyhedsformidlers ansvar, at forsøge at tegne et så fyldestgørende billede af en given situation som muligt.


Under nedenstående link kan man læse Human Rights Watch's opfattelse af hvilke regler, der gælder for både Israel og Hizbollah i den aktuelle krise:

HRW - Questions and Answers on Hostilities Between Israel and Hezbollah


Tilbage

 

Untitled Document   

Tilmeld dig Israel-Onlines nyhedsbrev!
Send blot dit navn og email-adresse til:

Velkommen til!

Læs tidligere nyheds-breve her.


   

 

 

Untitled Document


 
Artiklerne på Israel-Online.dk er beskyttet af ophavsret, men må med tydelig kildeangivelse kopieres og bruges til ikke-kommercielle formål.
Materialet (bortset fra kortere uddrag) må ikke offentliggøres i nogen form uden skriftlig tilladelse.