Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 
Untitled Document 

 

 

Danske Mellemøst-eksperter er systematisk imod Israel
Michael Irving Jensen i DR2 Debatten
15. januar 2009

Michael Irving Jensen deltager i "Debatten" på DR2 - emnet er situationen i Gaza, hvor israelsk militær er i åben krig med Hamas. Øvrige deltagere er Mogens Lykketoft, Trine Pertou Mach, Martin Krasnik og Søren Espersen.

Irving Jensen optræder vanen tro som talsmand for Hamas, og bruger en del energi på at overbevise seerne om, at Hamas i virkeligheden ikke arbejder for Israels ødelæggelse, men bare for en Palæstinensisk stat, der omfatter Gaza og Vestbredden.

Han mener ikke, at palæstinenserne behøver tilbyde Israel noget, for som han siger: "Det eneste Israel skal gøre for at få sikkerhed, det er at trække sig tilbage fra de områder, de har besat."

Ja, det har vi jo tydeligt set både i Gaza og Libanon.

Nedenfor er et uddrag af debatten, inklusive redaktionens kommentarer til nogle af bemærkningerne.


Afskrift af interviewet (uddrag):

Michael Irving Jensen: "Konsekvensen af det demokratiske [palæstinansiske] valg, det var faktisk at Gaza blev isoleret, det palæstinensiske selvstyre blev isoleret, og på den måde blev der tale om en kollektiv afstraffelse overfor det palæstinensiske folk."

Det er ikke rigtigt. Det palæstinensiske selvstyre blev netop ikke isoleret. Det internationale samfund støttede stadig Mahmoud Abbas og Fatah, og der blev etableret et system med internationale observatører ved grænseovergangen til Egypten, for at forhindre våbensmugling. Der var rig mulighed for en fredelig udvikling af Gaza, men Hamas og andre grupper valgte at intensivere raketangrebene på Israel, indtil Hamas til sidst overtog magten i Gaza med vold.


Michael Irving Jensen: "Palæstinenserne vil sige: 'vi er alle Hamas', selvom de ikke støtter Hamas, og ikke støtter Hamas' politiske mål, men alle støtter op om den palæstinensiske sag, også i landene omkring dem."

Det er ikke rigtigt. Selvfølgelig fordømte både palæstinensere på Vestbredden og andre arabere Israels militæroperation, men Hamas nød ingen støtte fra hverken Fatah eller de arabiske nabolande. Egypten holdt, som hidtil, grænsen til Gaza lukket, og der er grund til at antage, at mange arabiske ledere i det stille håbede på et nederlag til Hamas.


Michael Irving Jensen: "Hvis man har fulgt med i den udvikling, Hamas har gennemlevet, så vil man vide, at Hamas faktisk de facto er klar og rede og indstillet til at se i øjnene, at Israel er en realitet. Det, det handler om for dem, det er, at der skal etableres en stat på Vestbredden og Gaza-striben, og selvfølgelig Østjerusalem, at bosættelserne skal fjernes. Det er det eneste, det handler om..."

Søren Espersen (afbryder): "Det siger alle israelsere jo i øjeblikket, at de vil..."

Michael Irving Jensen: "Det eneste Israel skal gøre for at få sikkerhed, det er at trække sig tilbage fra de områder, de har besat."

Martin Krasnik: "Hvis det var rigtigt... Hvis Hamas bare var go'e, gamle , palæstinensiske nationalister - med skæg og religiøs retorik...

Michael Irving Jensen (afbryder): "Det er jo lige præcis det, de er!"

Martin Krasnik (fortsætter): "...hvorfor var det så at Israel i Oslo-processens allerbedste tid, lige efter at Yitzhak Rabin var blevet slået ihjeld, og Shimon Peres - vel den politiker, der har været klar med den allerstørste kompromisvilje i Israel - hvorfor var det, at Hamas i løbet af ganske få måneder ramte Jerusalem og Tel Aviv med en række terrorangreb og sørgede for, at den israelsek højrefløj vandt - og det var det, der dræbte Oslo-processen?"

Michael Irving Jensen mumler noget om at "det er besættelsen...", men bliver afbrudt af ordstyreren.

...

Michael Irving Jensen holder en lang tale om, hvad Israel gør galt og kunne gøre bedre. Ikke et ord om, hvad man kan tilbyde fra den anden side.

...

Journalist: "Michael Irving, hvorfor skal Israel egentlig tage hensyn til at det er en svagere part, de står overfor?"

Michael Irving Jensen: "Altså, en besættelsesmagt har altid et ansvar i forhold til det besatte folk. Det er dem, som kan levere noget. Palæstinenserne har jo ikke besat israelsk territorium, de kan jo ikke levere noget tilbage. Det er Israel, der har besat områderne, det er Israel, der kan levere varen. Punktum. Så enkelt er det faktisk."

Michael Irving afviser dermed hele fundamentet i den fredsproces, der startede med fredsaftalen mellem Israel og Egypten, og som er forankret i FN-resolution 242, nemlig princippet om "land for fred" - at araberne skal anerkende og slutte fred med Israel til gengæld for israelsk tilbagetrækning.


Tilbage

Untitled Document