Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 

Untitled Document

Historie - forside

Israels historie -
en kronologisk gennemgang

Araberne: En palæsti-nensisk stat, nej tak!

Seksdageskrigen -
40 år efter

Søg mere viden om
Israels historie...

 

Læs mere om Israels historie

Da historie ikke er en eksakt videnskab, er det vigtigt altid at finde og sammenholde flere forskellige kilder, der beskriver den samme historiske begivenhed. Herunder er et mindre udvalg af hjemmesider og bøger, som kan anbefales.


Internettet

Følgende hjemmesider med information om Israels historie kan anbefales:

Wikipedia (en.wikipedia.org/wiki/Israel)
Det kendte internetbaserede opslagsværk tilbyder faktisk information af forbavsende høj kvalitet om Israel og mange andre relaterede emner. Da materialet til enhver tid kan ændres af brugerne, sniger der sig fejl ind fra tid til anden, men denne begrænsning opvejes absolut af de enorme mængder af information til rådighed.

Palestine Facts (www.palestinefacts.org)
Denne hjemmeside søger at levere omfattende og præcis information vedrørende den historiske, militære, og politiske baggrund for den fortsatte kamp mellem den jødiske stat og de palæstinensiske arabere.

Jewish Virtual Library (www.jewishvirtuallibrary.org)
En enorm database med information om jødisk og israelsk historie, vigtige dokumenter og meget, meget mere. Indeholder også en afdeling for "myter og fakta", der søger at dementere nogle af de mest almindelige myter i den arabiske propaganda.

MidEastWeb (www.mideastweb.org)
En meget omfattende hjemmeside, der indeholder enorme mængder information om Israel og andre dele af Mellemøsten. Hjemmesidens historiedel er et forsøg på at levere et balanceret billede, med plads til både den israelske og arabiske version af historien.

Facts of Israel (www.factsofisrael.com)
Basale informationer om Israel så som historie, historiske kort, statistik og meget mere. Denne hjemmeside bærer præg af ophavsmandens personlige, meget pro-israelske synsvinkel, men giver et godt overbliksbillede.


Bøger

Når det kommer til bøger om den israelsk-arabiske konflikt, skal man være opmærksom på hvad forfatterens formål med at skrive bogen har været. Det sikreste er naturligvis at læse "rigtige" historiebøger, som er skrevet udfra et oprigtigt og professionelt ønske om at belyse historien så korrekt som muligt.

Andre bøger er skrevet specifikt for at promovere en bestemt vinkel. Disse bøger er absolut anvendelige, og ofte lettere tilgængelige. Man skal blot være opmærksom på at det tit er forfatterens egen holdning, der kommer til udtryk gennem en simplificeret fremstilling af historien.


Howard M. Sachar - A History Of Israel
En fantastisk bog - men også ret tyk (1153 sider). For den virkeligt interesserede. Gennemgår særdeles detaljeret det moderne Israels histore fra zionismens begyndelse og op til i dag. Mere info her.

David Fromkin - A Peace To End All Peace
En særdeles anerkendt historisk gennemgang af de diplomatiske forviklinger før, under og efter 1. verdenskrig, der ledte til skabelsen af det moderne Mellemøsten. Et forholdsvis "tungt", men meget spændende værk. Mere info her.

J.N. Westwood - The History Of The Middle East Wars
Specifikt om de militære aspekter af de mellemøstlige krige fra Israels uafhængighedskrig i 1948 til den første golfkrig i 1991.
Mere info her. Findes vistnok også i en version, der hedder "The History of the War in the Middle East" fra 2003.
Mere info her.

Michael Oren - Six Days Of War
En minutiøs gennemgang af Seksdageskrigen i 1967, fra de hændelser, der ledte op til krigen, over selve kampene, til den våbenhvile, der afsluttede krigen - mere info her. Findes på dansk med titlen "Seksdageskrigen" (Forlaget Scandinavia) - mere info her.

Alan Dershowitz - The Case For Israel
Her gennemgås og tilbagevises punkt for punkt en række af de mest almindelige anklager mod Israel. Dershowitz' argumentation underbygges med mange gode, faktuelle oplysninger. Bogen skal dog ses som et partsindlæg, og bærer også tydeligt præg af forfatterens personlige holdning til konflikten. Mere info her.

Mitchell G. Bard - Myths and Facts
Et opslagsværk over en lang række myter, der omgærder den israelsk-arabiske konflikt, med dertil hørende tilbagevisning. Bogen er absolut på den propaganda-agtige side, hvorfor man ikke skal forvente en uddybende og afbalanceret beskrivelse af begivenhederne. Den indeholder dog en mængde interessant, faktuel information, der kan bruges i sammenhæng med andre kilder. Mere info her. Findes også i internet-version, se her.


God læsning!

Tilbage

 

Untitled Document