Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 

Untitled Document

Arkiv - sorteret
efter emne:
 

Israel og FN
 

Sikkerhedshegnet
 

Det Palæstinensiske Selvstyre
 

Terrorisme
 

Bosættelser
 

Det øvrige Mellemøsten
 

Kultur, sport og teknologi
 

Flere tidligere artikler
 

Opinion: Redaktørens klumme

 

 

 

 

 

Flere tidligere artikler


Sharon roser Ben-Gurions villighed til at opgive land
07.12.05 - Premierminister Ariel Sharon roste onsdag (6/12) Israels første premierminister, David Ben-Gurions ledelse såvel som hans villighed til at opgive landområder ved en landdeling.
Ved valget mellem at få hele landet uden en jødisk stat eller en jødisk stat uden hele landet vælger vi det sidste," citerede Sharon Ben-Gurion for at have sagt.

Læs mere

EU presser anti-terrorlovtekst igennem
28.11.05 - Israel, EU og flere muslimske lande har underskrevet en aftale, som fordømmer terror og fastslår at den aldrig kan retfærdiggøres. Arabiske krav om at udvande dokumentet således, at angreb begået af mennesker "under fremmed besættelse" bliver undtaget, blev til sidst opgivet.

Læs mere

Sharon vil tilbyde Selvstyret selvstændighed til gengæld for sikkerhed
23.11.05 - Ariel Sharon vil, hvis han bliver genvalgt som premierminister, tilbyde palæstinenserne "selvstæn-dighed for sikkerhed" i stedet for Oslo-processens "falske princip om 'territorier for fred'", siger en af Sharons toprådgivere.

Læs mere

El Al-fly sender 90 tons nødhjælp til New Orleans
09.09.05 - Israels nationale flyselskab sender 90 tons forsyninger, herunder fødevarer, kogt vand, telte, bleer og babymad til ofrene for orkanen "Katrina" i det sydlige USA.

Læs mere

Domstol i Haifa dømmer medlem af jødisk terrorcelle
08.09.05 - Haifas distrikts-domstol har idømt et medlem af en jødisk terrorgruppe fire års fængsel. Alexander Rabinovitch, 22 år, fra Haifa, blev fundet skyldig i at have konspireret til mord, efter at han havde forsynet en anden terroranklaget israeler med sprængstoffer.

Læs mere

Sharon beordrer ændring i loven om terrorofre
05.09.05 - Premierminister
Ariel Sharon bebuder ændringer i loven om regeringsstøtte til ofre for terror, så ofrene for jødiske angreb bliver ligestillet med ofre for angreb fra Israels ydre fjender.

Læs mere

Højreorienterede ekstremister arresteret for anti-arabisk opildnen
05.09.05 - Tre ultra-ortodokse mænd blev arresteret nær den arabisk-israelske by, Shfaram, for at hænge plakater op, som udtrykte støtte til den jødiske terrorist Eden Natan Zada, som angreb og dræbte fire i en bus i byen i sidste måned.

Læs mere

Eden Zada var ikke egnet til militærtjeneste
25.08.05 - En intern IDF-undersøgelse af sagen om soldaten Eden Natan Zada, som skød og dræbte fire israelske arabere, før han blev lynchet i Shfaram, konkluderer, at han aldrig burde have været indkaldt.

Læs mere

IDF dræber 4 Jihad-mænd
25.08.05 - Israelske tropper dræbte i et forsøg på at arrestere eftersøgte mænd fra terrorgruppen, Islamisk Jihad, fire af organisationens medlemmer.

Læs mere

Israelsk bosætter dræber
tre palæstinensere på Vestbredden

17.08.05 - En israelsk jøde dræbte tre mennesker og sårede to andre, da han åbnede ild mod en gruppe palæstinensere i industriområdet ved bosættelsen Shiloh på Vestbredden.

Læs mere

Deserteret israelsk soldat dræber fire israelske arabere
05.08.05 - En 19-årig jødisk soldat nåede torsdag (4/8) at dræbe fire mennesker og såre mindst 13, før han blev lynchet til døde af rasende indbyggeres
i den arabisk-israelske by Shfaram i det nordlige Israel.

Læs mere

Londons borgmester støtter terror mod israelske civile
28.07.05 - Londons borgmester, Ken Livingstone, udtrykte, umiddelbart efter sin utvetydige fordømmelse af terrorangrebene i London, forståelse og sympati for brugen af palæstinensiske selvmordsbomber i Israel. Han sammenlignede også Israels regeringsparti, Likud, med den palæstinensiske terrorganisation, Hamas.

Læs mere

Nyt sikkerhedssystem for Tempelbjerget
27.07.05 - Jerusalems politi planlægger at installere et nyt, hypermoderne sikkerheds-system på Tempelbjerget, i et forsøg på at afværge et eventuelt angreb fra jødiske ekstremisters side, forud for tilbagetrækningen.

Læs mere

Venstrefløjsskribent vender sig imod tilbagetrækningen
20.07.05 - Den erfarne venstrefløjsskribent for det israelske dagblad Ha'aretz, Danny Rubenstein, har ændret mening og skriver, at han nu indser, at tilbage-trækningsplanen er en fejltagelse, fordi den vil belønne terrorismen.

Læs mere

Israelsk politi arresterer lederen af forsøgt lynchning i Gaza
04.07.05 - Israelsk politi arresterede søndag (3/7) en bosætter, som menes at være anføreren for den flok, som forsøgte at lynche en ung palæstinenser på stranden ved Muwassi i Gaza onsdagen før.

Læs mere

Israel og selvstyret enes om skridt til at lette palæstinenseres tilværelse
17.06.05 - Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre enedes torsdag (16/6) om en række skridt til at lette den daglige tilværelse for palæstinenserne, herunder en lettelse af palæstinenseres adgang til Israel gennem adskillelseshegnet og fra Gaza-striben.

Læs mere

Golani-brigaden slipper for deltagelse i tilbagetrækning
17.06.05 - Den israelske hær har besluttet at fritage den ansete Golani-brigade for opgaven med at fjerne jødiske beboere fra deres hjem af frygt for en massenægtelse og mangel på motivation blandt soldater og officerer.

Læs mere

Krav om rettigheder for jødiske flygtninge
08.06.05 - Repræsentanter for jødiske organisationer fra ni lande har iværksat en kampagne, der skal belyse arabiske krænkelser mod jøder, der har måttet flygte, eller er blevet fordrevet fra arabiske lande, samt indsamle data vedrørende tab af de "arabiske" jøders værdier.

Læs mere

Islamisk Jihad-leder dræbt nær Jenin
07.06.05 - Israelske styrker dræber en Islamisk Jihad-leder under en aktion ind i landsbyen Qabatiya nær Jenin på Vestbredden. Der var ifølge en militær talsmand tale om "en tikkende bombe".

Læs mere

Mofaz: Bosætteres våben vil blive indsamlet, om nødvendigt med magt
06.06.05 - Den israelske forsvarsminister, Shaul Mofaz, erklærede mandag (6/6), at hæren vil indsamle bosætternes våben kort før den planlagte tilbagetrækning fra Gaza. Det sker for at minimere risikoen for voldsomme sammenstød under evakueringen. Også soldaterne vil være ubevæbnede.

Læs mere

Abbas’ første besøg i Det Hvide Hus som selvstyre-formand
27.05.05 - Præsident Bush kræver stop for israelske bosættelsesudvidelser efter møde med Det Palæstinensiske Selvstyres formand, Mahmoud Abbas. Afviser Abbas' forslag om at gå direkte til endelige forhandlinger. Sikkerhedshegn må ikke være politisk; nye grænser skal aftales indbyrdes.

Læs mere

Israel vil bruge ny kæmpemæssig gravemaskine mod tunneller i Gaza
04.06.05 - Den israelske hær har fundet en måde, hvorpå de kan blokere de tunneller, som palæstinenserne har gravet under grænsen mellem Gaza og Egypten for at smugle våben, nemlig ved at bruge en kæmpemæssig grøfte-gravemaskine.

Læs mere

Israelsk domstol beordrer kompensation til Jenin-familie
30.05.05 - En domstol i Nazareth beordrede mandag forsvarsministeriet og Israels forsvarsstyrker (IDF) til at yde kompensation til en palæstinensisk familie fra Jenin, hvor moderen blev dræbt og to døtre alvorligt såret under en politiaktion i 1992.

Læs mere

Israel tillader palæstinensisk politi i byer på Vestbredden
15.05.05 - Israel har godkendt indsættelsen af hundredvis af bevæbnede Selvstyre-politibetjente i de større byer på Vestbredden for at sætte ind mod kriminaliteten. Hensigten er at styrke Selvstyret forud for overgivelsen af flere byer til palæstinensisk kontrol.

Læs mere

Frygt for at russiske raketter skal nå terrorgrupper
21.04.05 - Rusland vil sælge skulderbårne missiler til nedskydning af fly til Syrien. Israel frygter at missilerne vil falde i hænderne på Libanesiske eller palæstinensiske terrorister.

Læs mere

10-årig palæstinensisk pige dræbt under uklare omstændigheder
01.02.05 - Både FN og palæstinensiske kilder beskyldte straks den israelske hær for at have dræbt en palæstinensisk skolepige, men i mellemtiden har palæstinensisk politi arresteret en palæstinenser, der mistænkes for at have affyret det dræbende skud.

Læs mere

Sharon vil mødes med Abbas og Qureia om to uger
27.01.05 - De israelske og palæstinensiske ledere planlægger at mødes med henblik på at drøfte sikkerheds-aftaler, der sandsynligvis vil indkludere overgivelse af palæstinensiske byer på Vestbredden til palæstinensisk kontrol.

Læs mere

EU søger at forbedre sit image i Israel
26.01.05 - EU's nye ambassadør i Israel, Ramiro Cibrian-Uzal, siger at han har planer for en koordineret indsats for at forbedre EU's image i Israel. Det er vigtigt for israelerne, at de ser EU anstrenge sig for at optræde balanceret og tage legitime israelske interesser med i sine overvejelser.

Læs mere

Israelsk nødhjælp "behøves ikke" i Sri Lanka og Thailand
29.12.04 - Israelske nødhjælpshold vendte onsdag (29/12) tilbage fra korte besøg i Thailand og Sri Lanka, efter at lokale mundigheder havde sagt, at hjælpen ikke var nødvendig.

Læs mere

Israelere af irakisk oprindelse kan stemme ved de irakiske valg
13.01.05 - "Der er ingen restriktioner for irakere med hensyn til religion, race eller køn," siger talskvinde for Iraks centrale hovedsæde for stemmeafgivning uden for landets grænser (OCV), Sarah Tosh. "Dette omfatter afgjort også dem, der i dag er israelske borgere."

Læs mere

Israelsk grænsepolitibetjent får 14 måneders fængsel for overgreb på palæstinensere
13.01.05 - Grænsepolitibetjent Nir Levy blev af Jerusalems magistratsdomstol torsdag (13/1) dømt for voldeligt overfald og mishandling af to hjælpeløse palæstinensiske civile. Yderligere fem andre betjente blev anklaget for vold mod to palæstinensere i september 2004.

Læs mere

IDF-embedsmand: Tilbagetrækningen vil gøre 46 Negev-byer sårbare over for raketangreb 11.01.05 - Den planlagte tilbagetrækning fra Gaza vil udsætte mange bysamfund for stor fare for palæstinensiske raketangreb, siger embeds-mand i hjemmeværns- kommandoen til Knessets indenrigskomité.

Læs mere

Mofaz: Israel er villig til at overgive kontrollen med alæstinensiske byer
06.01.05 - Den israelske forsvarsminister, Shaul Mofaz, siger i et interview til New York Times, at Israel er rede til at overlade et nyt palæstinensisk lederskab ansvaret i flere byer på Vestbredden, såfremt denne ledelse kan klare opgaven.

Læs mere

IDF-ledere efterlyser omgående indgreb mod bosættervold
04.01.05 - Det israelske forsvars generalstab mener, at tiden er inde til, at domstolene begynder at gribe ind over for israelere, som bruger vold imod soldater og politifolk i territorierne.

Læs mere

Sharons talsmænd afviser bemærkninger om en mere omfattende tilbagetrækning fra Vestbredden
30.12.04 - Premierministerens kontor afviser bemærkninger fra vicepremierminister Ehud Olmert, som i et avisinterview har givet udtryk for, at Israel vil trække sig tilbage fra flere områder på Vestbredden end dem, der er skitseret i den nuværende tilbagetrækningsplan.

Læs mere

Israel yder massiv nødhjælpsindsats i katastrofeområde
28.12.04 - Israelske nødhjælpsorganisationer var blandt de første til at reagere aktivt på katastrofen i Sydøstasien. Indenfor få timer var læger, sygeplejersker, redningsfolk og anden nødhjælp på vej mod regionen.

Læs mere

Bosættere kritiseres kraftigt for orangegule Davidsstjerne-emblemer
21.12.04 - Bosættere, som protesterer mod tilbagetrækningsplanen, har mødt bred kritik af en ny taktik – emblemer i form af en orangegul Davidsstjerne, som skal minde om de gule stjerner, som jøder blev tvunget til at bære under Anden Verdenskrig.

Læs mere

Juraekspert: At forlade Philadelphi-ruten vil betyde Gaza-besættelsens ophør
19.12.04 - Hvis Israel trækker sig tilbage fra Philadelphi-ruten langs grænsen mellem Egypten og Gaza, vil der være skabt en international retslig konsensus, ifølge hvilken den israelske besættelse af Gaza-striben vil være ophørt", siger top-rådgiver for det israelske udenrigsministerium.

Læs mere

EU og Israel indgår aftale om tættere handelsmæssige og politiske bånd
13.12.04 - Israel og EU enedes mandag (13/12) om planer til at skabe tættere bånd på alle områder, lige fra kampen mod terrorisme til fremmelse af den frie handel, som en del af EUs bestræbelse på at styrke relationerne til de omkringliggende lande.

Læs mere

Frankrig standser Hizbullahs TV i Europa
02.12.04 - Den franske premierminister, Jean-Pierre Raffarin, krævede torsdag (2/12), at en fjernsynskanal, som styres af den libanesiske shiitiske terrorgruppe Hizbullah, skal have sendeforbud, efter at den har beskyldt Israel for at udbrede AIDS i hele Mellemøsten.

læs mere

New Yorks Columbia University lover hurtig aktion mod anti-israelske professorer
26.11.04 - Columbia University's præsident, Lee Bollinger, planlægger "specifikke skridt" snarest som en reaktion på klager over, at professorer og lektorer ved universitet har fremsat fjendtlige og ondsindede bemærkninger mod Israel i timerne.

læs mere

Bosættere flytter frivilligt
17.11.04 - Mellem en fjerdedel og en tredjedel af bosætterfamilierne har allerede kontaktet myndighederne med henblik på frivillig evakuering fra de jødiske bosættelser i Gaza-striben.

læs mere

NATO inviterer Israel til militært topmøde om fælles operationer
17.11.04 - For første gang har NATO foreslået, at de israelske forsvarsstyrker (IDF) tager del i multinationale militærøvelser og deltager i anti-terror-aktiviteter.

læs mere

Israel accepterer udenlandske observatører ved palæstinensisk valg
25.11.04 - Israel vil tillade internationale observatører ved valget den 9. jan., hvor man skal finde afløseren for Yasser Arafat som leder af Det Palæstinensiske Selvstyre, sagde Israels udenrigsminister onsdag (24/11), hvilket er endnu et tegn på en opblødning af den spændte situation efter Arafats død.

læs mere

Powell og Straw bifalder Israels holdning til de palæstinensiske valg
24.11.04 - Den britiske udenrigsminister, Jack Straw, roste onsdag (24/11) Israel for landets "meget positive" holdning til de palæstinensiske valg, der er fastsat til den 9. januar 2005.
Amerikanske Colin Powell bifalder også Israels samarbejdsvilje vedr. valgene, og kalder situationen "mulighedernes øjeblik".

læs mere

Israel kritiserer Straws blomstrede hyldest til Arafat
25.11.04 - Den britiske udenrigsminister, Jack Straw, lagde en krans ved Yasser Arafats grav i Ramallah i torsdags og vækkede derved israelsk vrede. "Når man lægger en krans på en persons grav, identificerer man sig med det, den pågældende person stod for," sagde en ledende embedsmand i det israelske diplomati. "Det er oprørende, at udenlandske ledere nu ønsker at identificere sig med arven efter Arafat."

læs mere