Untitled Document
Forside Historie Media Watch Opinion Features Links Info
 

Untitled Document

Arkiv - sorteret
efter emne:
 

Israel og FN
 

Sikkerhedshegnet
 

Det Palæstinensiske Selvstyre
 

Terrorisme
 

Bosættelser
 

Det øvrige Mellemøsten
 

Kultur, sport og teknologi
 

Flere tidligere artikler
 

Opinion: Redaktørens klumme

 

 

 

 

 

Israel-Online, 14. juni 2004
Natteliv i Jenin?

Efter Israels sikkerhedshegn har tilladt den israelske hær at trække sig tilbage fra Vestbredbyen Jenin, tidligere kendt som den primære eksportør af selvmordsbomber, er byen så småt ved at begynde at genvinde sin tidligere travle karakter.

Der holdes igen bryllupper, mænd sidder igen på café til langt ud på natten, kvinder besøger igen hinanden efter Israel har forladt byen og det natlige udgangsforbud er ophævet.

Efter i tre år at have været plaget af jævnlige israelske aktioner mod lokale terrorister, er Jenin ved at komme sig - primært takket være det kontroversielle sikkerhedshegn, som Israel giver æren for at have stoppet selvmordsbombeangrebene fra den nordlige del af Vestbredden, hvor hegnet nu i nogen tid har stået færdigt.

Israelske tanks var ellers blevet en permanent del af bybilledet siden Israel i april 2002, efter en intensiveret kampagne af selvmordsbomber mod israelske byer, indtog Jenin som del af aktion "Defensive Shield". Men ifølge den israelske hær har sikkerhedshegnet nu gjort det unødvendigt at patruljere i byen.

For Ziad Mifleh, der er ansvarlig for tildelingen af handelstilladelser med adgang til selve Israel, er udviklingen særlig tydelig. I sidste måned udstedte de israelske myndigheder omkring 1000 tilladelser, imod kun 100 for bare et halvt år siden. "Vi har set begyndelsen til et gennembrud", siger Ziad Mifleh. "Der er positive forretningsindikatorer, efterhånden som folk igen begynder at tænke på investeringer og handel".

Som "martyroperationerne" er blevet færre og færre over de sidste seks måneder, er antallet af tilladelser blevet forøget, bemærker Mifleh, der dog mener at der er brug for langt flere til at opfylde behovet i byen, der tidligere var en sprudlende forretningsby, og hvis handelskammer kan prale af hele 3.500 medlemmer.

Jenins markeder er ganske vist tætpakkede. Men de handlende beklager sig over at folk kun køber de mest basale og nødvendige varer, og at den genvundne stabilitet endnu ikke har kastet meget økonomisk overskud af sig.

Udstillingsvinduet i smykkeforretningen i Abu Bakr Street glimter af guld, men hylderne inde i butikken er tomme. "Folk kommer kun for at sælge guld", bemærker en guldhandler, Abu Muhammad på 40. "Denne intifada har dræbt os alle".

Før intifadaen nød den lokale økonomi godt af indtægterne fra palæstinensere med arbejde i Israel, både med og uden arbejdstilladelse. Hertil kom en god portion biltyverier. Men at snige sig over den grønne linie til Israel hører nu fortiden til, det er i dag alt for svært og alt for farligt.

Også israelere betragter udviklingen i byen med tilnavnet "selvmordets hovedstad" med en hvis tilfredshed. "Istedet for at eksportere selvmordsbombere, eksporterer de nu akurkefarmere", siger brigadegeneral af reserven Baruch Spiegel, øverstbefalende med ansvar for palæstinensiske humanitære behov i forbindelse med sikkerhedshegnet.

Spiegel tilføjer at ca. 2500 mænd fra området nu har tilladelse til dagligt at arbejde i Israel på grund af den nyvundne stabilitet. "Faldet af terrorangreb til et "håndtérbart" niveau har tilladt den israelske hær at fjerne et helt system af vejspærringer og kontrolposter i området omkring Jenin". Der er dog stadig visse kontrolposter i yderkanten af området.

Spiegels medarbejdere rapporterer endog at palæstinensiske farmere har overkommet deres frygt for hegnet, og har bedt om lov til at krydse det for at beplante deres tobaksmarker på den vestlige ("israelske") side af hegnet i næste sæson. "Det er trods alt deres land", bemærker Spiegel.

"Det helt store fremskridt", siger Spiegel med en god portion håb i stemmen, "vil blive en fælles industrizone ved den nærliggende Jalame kontrolpost, der en dag vil kunne beskæftige op til 10.000 lokale arbejdere". Adskillige europæiske lande har udtrykt interesse i at få projektet, der er blevet udsat siden starten af intifadaen, sat i gang.

Jenins økomiske opsving suppleres af UNRWAs genopbygning af den ødelagte del af Jenins flygtningelejr. Pastelfarvede huse er ved at forvandle det tidligere slumområde til et af byens lyseste punkter.

Medlem af Fatah (den største fraktion under PLO, ledet af Yasser Arafat) og det palæstinensiske parlament (Palestinian Legislative Council) Sakhri Turkuman medgiver, at man ved at begrænse terrorangrebene - og dermed israels militæraktioner - har "skabt nogen stabilitet i Jenin".

Kilde: Jerusalem Post


Tilbage

 

Untitled Document